Segélyadományokat adtak át Kárpátalján

 

Tartós élelmiszerekből álló segélyadományt és pénztámogatást adott át ünnepélyesen 8,2 millió forint összértékben Czibere Károly, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára és Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) ügyvezető igazgatója csütörtökön Beregszászon a város szociális és kórházi konyháinak, a református egyházi ingyenkonyháknak és a Sámuel Alapítványnak.

Az átadási ünnepségen mondott beszédében Czibere Károly hangsúlyozta: a szociális államtitkárság nagyon fontosnak tekinti, hogy évente legalább egyszer jelen legyen Kárpátalján, közösséget vállalva a helyi magyarsággal, és elhozza a szolidaritás üzenetét, amelyre oly nagy szükségük van jelenleg a kárpátaljai magyaroknak. Ez most minden tekintetben hideg időszakban történik, amikor egyfelől felerősödött a szociális krízishelyzet, másfelől pedig az új ukrán oktatási törvény elfogadása miatt hűvössé vált a két ország viszonya – tette hozzá.

Az államtitkár kiemelte, a jelenlegi helyzetben a magyar kormány részéről fokozott a felelősség, hogy felmutassa a szolidaritást, és jelezze: egy erősödő anyaországnak folyamatosan felelősséget kell éreznie és vállalnia az elszakított nemzetrészekért. Elmondta, hogy hatmillió forint értékben kap tartós élelmiszereket a beregszászi városi szociális konyha, a járási kórház konyhája, négy református egyházközség és a Református Diakóniai Szolgálat ingyenkonyhája, valamint 2,2 millió forintos pénztámogatást az árva gyermekek gondozásával foglalkozó, református Sámuel Alapítvány.
Czibere Károly köszönetet mondott az MRSZ-nek az élelmiszeradományok gyűjtéséért és célba juttatásáért.

Juhász Márton, az MRSZ ügyvezető igazgatója kifejtette, hogy a szolgálat munkatársai állandó kapcsolatban vannak Kárpátaljával, heti rendszerességgel megfordulnak a térségben, közvetlen tapasztalatból ismerik a helyzetet, és tudják, mire van leginkább szükségük az ott élőknek. Jelezte, az élelmiszereken kívül higiéniai eszközöket is átadtak, elsősorban a beregszászi kórháznak, amiből látható, hogy nemcsak magyarok, hanem más nemzetiségű emberek is részesülnek az adományokból. Köszönetét fejezte ki az adománygyűjtésért az anyaországi magánszemélyeknek, vállalatoknak, református gyülekezeteknek és a kormánynak.

Babják Zoltán, Beregszász polgármestere, megköszönve az MRF, a magyar kormány és az anyaország támogatását, azt hangsúlyozta, hogy “a mostani nagyon nehéz időszakban felemelő érzés magunk mögött tudni az anyaország, a magyar kormány támogatását.” Emlékeztetett arra, hogy a több mint két éve működő beregszászi szociális konyha valóságos mentőövet jelent a város rászoruló lakosainak. Szerinte ezért is különösen fontos a mostani adventi időszakban kapott az intézmény jelentős élelmiszeradományhoz. Azt is elmondta, hogy a szociális konyhán hetente öt alkalommal 300-300 adag ételt készítenek.