Fontmilliárdokat fizethet London a Brexit után is

 

Megszületett az előzetes megállapodás az Európai Unió és az Egyesült Királyság között a kilépésről, de mára egy kicsit árnyaltabb lett a kép, ugyanis a brit kormány Brexit-minisztere kijelentette, hogy az nem lesz kötelező érvényű. Gálik Zoltán egyetemi tanár szerint a csütörtöki uniós csúcson az írek még megállíthatják a tárgyalások folyamatát.

Karácsonyi optimizmusnak tekinti a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója azt a londoni kijelentést, miszerint zökkenőmentes lesz az előzetes megállapodás alapján a brit kilépés folyamata, ugyanis szerinte csupán annyi történt, hogy a brit kormányfő nagyon szeretett volna túljutni az első fordulón, a kereskedelmi tárgyalások mielőbbi megkezdése érdekében. Ezek sokkal keményebb tárgyalások lesznek – fogalmazott.

A szakértő kijelentette: valószínűleg nem lesz különleges státusa Észak-Írországnak, de az úgynevezett kemény határ verziója, azaz hogy határellenőrzési pontok lesznek az ír–északír határon, az sem fog megvalósulni, még az is lehet, hogy egy népszavazási kérdés dönt majd erről.

2020 végéig az Egyesült Királyság betartja a vállalt fizetési kötelezettségeit, de utána még akár évtizedekig több tízmilliárd fontot fizet az uniónak, ezért fontos lesz, hogy Davis Davis Brexit-miniszter azon kijelentése, hogy a vállalt kötelezettségek nem kötelező érvényűek, milyen hatással lesznek a pénzügyekre, ugyanis ellenkező esetben az uniótól érkező nyugdíjak is elapadhatnak – vázolta a lehetséges következményeket Gálik Zoltán.

Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a sokak által emlegetett átmeneti időszak akár évtizedekig is eltarthat. Azzal kapcsolatban, hogy lehet-e egy új népszavazás Brexit-kérdésében, úgy fogalmazott: arra, hogy egy újabb referendumon tegyék semmissé a Brexit-népszavazást, nagyon kicsi esélyt lát.