Kicsi az esélye egy új brexit-szavazásnak

 

A nehézkesen haladó tárgyalások ellenére kicsi az esély arra, hogy új szavazást tartsanak az Egyesült Királyságban az uniós kiválásról – mondta Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense az M1 aktuális csatornán vasárnap azzal kapcsolatban, hogy pénteken előzetes megállapodás született a kiválás legfontosabb feltételeiről.

Gálik Zoltán felidézte, hogy felmerült egy másik szavazás ötlete, eszerint arról kellene megkérdezni a briteket, jó-e az Európai Unióval kötött megállapodás.

Köd borítja a londoni Westminster-palota óratornyát, a Big Bent. És a brit kilépés kérdései is elég ködösek. (MTI/EPA/Andy Rain)

A szakértő hangsúlyozta, ha egy ilyen népszavazáson nemmel voksolna a többség, akkor nem lenne megállapodás, és a legkeményebb kritériumok mellett „esnének ki”. A EU azt várta, hogy Nagy-Britanniának a brexit minden kérdésében legyen álláspontja, de ez nagyon lassan alakult ki – fogalmazott Gálik Zoltán, aki szerint most új helyzet van, a kereskedelmi szerződésről szóló tárgyalási rész következik.

A docens rámutatott, hogy konkrét és kimunkált menetrend szükséges. Ha nem így lesz, akkor nagyon elhúzódnának a megbeszélések, amit megsínylene az Egyesült Királyság és az Európai Unió gazdasága is – hangsúlyozta a szakértő.