Újabb tüntetés Jeruzsálem miatt

 

Több ezren tüntettek vasárnap Washington jakartai nagykövetségénél, tiltakozva Donald Trump amerikai elnök döntése ellen, amely szerint az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.

Az indonéziai média a rendőrség becslésére hivatkozva közölte, hogy mintegy hatezren vettek részt a demonstráción. Többségük hagyományos muzulmán viseletbe öltözve érkezett a tüntetésre, egyesek indonéz és palesztin zászlókat lengettek, mások Palesztina felszabadítását és függetlenné válását követelő plakátokat tartottak a magasba.

Jeruzsálem kivilágítva. A helyzete korántsem ilyen világos. (Omar-mecset). (MTI/EPA/Jim Hollander)

Trump bejelentése világszerte vihart kavart

Donald Trump szerdán jelentette be, hogy Washington Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, és odaköltözteti Tel-Avivból a nagykövetségét. A döntés heves bírálatokat váltott ki nemcsak a muzulmán országokban és közösségekben, hanem az Egyesült Államokkal szövetséges nyugati országokban is. Indonézia a világ negyedik legnépesebb országa, negyedmilliárd ember él ott, és közel kilencven százalékuk muzulmán. Ez a világ legnépesebb muzulmán országa.

Netanjahu éles bírálata Európának

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Európát bírálta közleményében amiatt, hogy elítélte Donald Trump amerikai elnököt Jeruzsálem izraeli fővárosi státuszának elismeréséért, de nem hallatta a hangját amiatt, hogy Izraelt rakétatámadások érték, amelyeket a palesztinok lakta Gázai övezetből indítottak.

Diplomáciai nagyüzem, rakétatámadásokkal

Az izraeli kormányfő vasárnap Párizsban Emmanuel Macron francia elnökkel tárgyal, hétfőn pedig Brüsszelben Federica Mogherinivel, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével. Pénteken több rakétát lőttek ki izraeli területre a Gázai övezetből, tiltakozásul Donald Trump Jeruzsálem státuszáról szóló döntése ellen. A rakéták egyike egy üres szderoti óvodában csapódott be. Izrael válaszul a szélsőséges palesztin Hamász szervezethez tartozó célpontokra mért légicsapást az övezetben.

Az EU aggódik

Az elmúlt napokban Mogherini kétszer is elítélte Trump Jeruzsálemről kiadott nyilatkozatát, komoly aggodalmát fejezeti ki miatta. Hangsúlyozta, hogy az EU álláspontja szerint Jeruzsálem státuszát az izraeli-palesztin tárgyalások folyamán kell meghatároznia egy kétállami megoldás részeként.