Palesztin tüntetők izraeli zászlót égettek Athénban

 

Mintegy ezer, Görögországban élő palesztin tüntetett péntek este Athén belvárosában Donald Trump amerikai elnök döntése ellen, amellyel elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának – Bécsben és Berlinben is tüntettek.

A görög parlament épülete előtt tiltakozó palesztinok felgyújtottak egy izraeli zászlót. Az aktivisták a többi között azt skandálták, hogy “Állítsátok meg a cionistákat”, “Jeruzsálem a miénk” – jelentették helyi rádióadók tudósítói. A  tüntetők a zászlóégetést követően tiltakozó  menetet tartottak a görög fővárosban. Egy görög rendőr szerint a tüntetés békésen zajlott le.

Hasonló tiltakozó akciók voltak Bécsben és Berlinben is

A német fővárosban mintegy 1200 ember gyűlt össze a Brandenburgi kapu tőszomszédságában lévő amerikai nagykövetség épülete előtt. A tüntetők közül sokan palesztin zászlókat lengettek, majd a tiltakozók elégettek két izraeli lobogót. A német rendőrség szóvivője szerint a rendvédelmi szervek 450 tagja biztosította a tüntetést, amelyen nem történt rendbontás.

Az osztrák fővárosban a rendőrség közlése szerint mintegy 400 aktivista gyülekezett délután az Egyesült Államok diplomáciai képviselete előtt, majd vett részt egy tiltakozó meneten. A “Jeruzsálem Palesztina fővárosa tüntetés” nevű, hatóságok felé bejelentett rendezvény békésen zajlott, a tömeg az akció végére 700 fősre duzzadt – mondta a rendőrség szóvivője, aki szerint mindössze egy személyt kellett igazoltatni.