Több civil szervezet bírálta Magyarországot

 

Magyarország súlyos vitában áll az Európai Parlament belügyi, állampolgárjogi és igazságügyi bizottságával (LIBE) az illegális bevándorlás ügyében, amely meghatározó sorskérdés a kontinens jövője szempontjából – közölte Szijjártó Péter a testület brüsszeli ülésén. Több civil szervezet bírálta Magyarországot.

A kormány elutasítja az illegális bevándorlást és a kötelező betelepítési kvótákat, és továbbra is harcolni fog a magyar emberek érdekeiért és biztonságáért – hangoztatta a külgazdasági és külügyminiszter a jogállamiság magyarországi helyzetéről rendezett brüsszeli meghallgatáson.

Hozzátette: az álláspontok a legtöbb kérdésben rendkívül távol esnek egymástól, „teljesen mást gondolunk nemzetről, hagyományok tiszteletéről, határvédelemről és biztonságról”.

Több civil szervezet bírálta Magyarországot 

Több civil szervezet képviselője bírálta Magyarországot az alapvető jogok korlátozása miatt az Európai Parlament belügyi, állampolgárjogi és igazságügyi szakbizottságának csütörtöki ülésén, amelynek fő témája a jogállamiság magyarországi helyzete volt.

A brüsszeli meghallgatáson Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke kijelentette: az európai uniós alapértékek veszélyben vannak Magyarországon, a kormány szisztematikusan meggyengítette a fékek és ellensúlyok rendszerét.

Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője hangsúlyozta, az országban létezik még szabad sajtó, azonban nincs sajtószabadság. Rámutatott, utóbbi fogalom „sokkal többet jelent, mint néhány bátor újságíró és szerkesztőség harcát”.

Az emberek oldalán 

Magyarország minden nemzetközi jogszabályt betart, és elvárja, hogy aki hazánkba érkezik, szintén betartsa – közölte Szijjártó Péter viszonválaszában.

Magyarország egy erős unióban érdekelt, de az Európai Unió csak akkor tud erős lenni, ha a jövőről szóló vitákat a józan ész mentén tudjuk megvívni, és nem érzelmi kitörések határozzák azt meg – fogalmazott a külügyminiszter.

Hozzátette: Magyarország kormánya a magyar embereket képviseli, és az ő véleményük és iránymutatásuk alapján járt el eddig is, és ár el a jövőben is.

Senki nem állítja, hogy minden migráns terrorista, de ha ellenőrizetlenül és szabályozatlanul beáramlanak az országba a migránsok, akkor a terroristák kihasználják, hogy olyan helyekre juthatnak el, ahová korábban nehezebben tudtak volna bejutni.

A terrorfenyegetettség szintje rendkívüli mértékben növekedett, és bebizonyosodott, hogy az Európára háruló migrációs nyomásnak Afrika irányából kimeríthetetlen tartalékai vannak – mondta Szijjártó Péter.

Beszélt arról is, hogy Magyarországon 60 ezer civil szervezet működik. Van egy olyan lehetőség hazánkban, hogy magánszemélyek a személyi jövedelemadó 1 százalékát odaadják egy-egy szervezetnek. A nyilvántartás szerint a meghallgatáson most olyan civil szervezet szólalt fel, aminek összesen 282 állampolgár adta oda ezt a támogatást, miközben  a civil szféra színes Magyarországon, és mintegy 700 millió eurónyi költségvetésű támogatással gazdálkodhat – érvelt a külügyminiszter.

Szijjártó Péter nem fogadja el azt az állítást, hogy az NGO-k bevonása a kormányzásba jó, az embereké meg nem. A magyar kormány úgy gondolja, hogy az emberek megkérdezése a jövőt illető legfontosabb közügyekben indokolt – húzta alá.

Magyarország minden nemzetközi jogszabályt betart, és elvárja, hogy aki ide érkezik, szintén betartsa – emelte ki. A kiadott menekültstátus mértéke a nemzetközi jog betartásától függ. Aki nem felel meg, az nem kapja meg, vagyis nem kvótákról kell gondolkozni, hanem jogi kategóriákról – húzta alá Szijjártó Péter.