Ausztráliában döntöttek: házasodhatnak az egyneműek

 

Az ausztrál parlament alsóháza csütörtökön elsöprő többséggel megszavazta az azonos neműek házasságának törvényesítését, amely döntéshez évtizedeken át politikai manőverekkel tarkított út vezetett.

Egy országos felmérésben a választópolgárok csaknem kétharmada támogatta, a szenátus pedig a múlt héten 43 igen és 12 nem szavazattal szintén a melegek egybekelésének lehetőségére voksolt. A házasság fogalmát újraíró jogszabály elfogadásától kezdve a hivatalos definíció nem kimondottan férfi és nő, hanem két ember szövetségeként határozza meg a házasságot Ausztráliában. A királyi beleegyezést és más formaságokat követően a jogszabály egy hónapon belül törvényerőre emelkedhet, az első ausztráliai melegházasságokra körülbelül két hónap múlva kerülhet sor.

Canberra, 2017. december 7. Trent Zimmerman (b) és Tim Wilson liberális képviselők ünnepelnek a canberrai parlamentben 2017. december 7-én, miután az ausztrál képviselőház megszavazta az azonos neműek házasságát engedélyező törvényt nyolc nappal azután, hogy a szenátus is elfogadta azt. Az ausztrálok ősszel levélszavazás útján nyilváníthattak véleményt a melegházasságról, a szavazók 61,6 százaléka a támogatását fejezte ki. (MTI/EPA/Mick Tsikas)

Trent Zimmerman és Tim Wilson liberális képviselők ünnepelnek a canberrai parlamentben. Az ausztrálok ősszel levélszavazás útján nyilváníthattak véleményt a melegházasságról, a szavazók 61,6 százaléka a támogatását fejezte ki (MTI/EPA/Mick Tsikas)

A lakosság véleménye döntött

A parlamentben összességében 23 kísérletet tettek az azonos neműek házasságának legalizálására. Törvényjavaslati szintre korábban mindössze négy alkalommal jutott az ügy, és minden esetben leszavazták. A melegházasság körüli, évek óta húzódó vita végére egy postai úton történt felmérés tett pontot, amelyen a választásra jogosult ausztrálok 79,5 százaléka vett részt. A válaszadók 61,6 százaléka támogatta az azonos neműek egybekelésének lehetőségét, míg 38,4 százalékuk ellenezte azt.

A homoszexualitást halállal büntették

A homoszexualitás mindössze húsz évvel ezelőtt még bűncselekménynek számított az országban. 1949-ig még halállal büntették a szodómiát Viktória államban, abban az évben 20 év börtönre csökkentették a büntethetőségét. Dél-Ausztrália volt az első állam 1975-ben, Tasmania pedig az utolsó 1997-ben, amely dekriminalizálta a melegek közti szexuális kapcsolatot.

Még a bennszülöttek házasságát sem ismerték el

A házasságra vonatkozó első szövetségi törvényt 1961-ben léptették életbe, amely csak a monogám, heteroszexuális házasságot ismerte el. Nem ismerte el semmilyen más formáját, sem a poligám, sem az azonos nemű, sem a tradicionális bennszülött házasságot.

Warren Entsch liberális (b) és Linda Burney munkáspárti képviselők ünnepelnek a canberrai parlamentben 2017. december 7-én, miután az ausztrál képviselőház megszavazta az azonos neműek házasságát engedélyező törvényt nyolc nappal azután, hogy a szenátus is elfogadta azt. Az ausztrálok ősszel levélszavazás útján nyilváníthattak véleményt a melegházasságról, a szavazók 61,6 százaléka a támogatását fejezte ki. (MTI/EPA/Lukas Coch)

Warren Entsch liberális és Linda Burney munkáspárti képviselők (MTI/EPA/Lukas Coch)

Megenyhültek a jogszabályok

A John Howard vezette kormány lépése egy leszbikus pár kérésére adott válasz volt. A Kanadában házasságot kötött nők házasságuk ausztráliai elismerését kérvényezték. Idővel az államok és tartományok jogilag elismerték az azonos nemű kapcsolatokat és az élettársi kapcsolatokat. Egy 2009-ben bevezetett, szövetségi szintű, kiterjedt reform megszüntette az azonos nemű párokkal szembeni diszkriminációt az adózás, a veterán ügyek, a társadalombiztosítás és az egészségügyi területén.