Görögország felkészült egy terrortámadásra

 

Egy nemrég Rómában megrendezett konferencián, a görög miniszterelnök Antonis Samaras, egykori miniszterelnök, a görög parlament tagjaként működő európai eszmecsere-hálózat (EIN) elnöke kemény szavakkal ostorozta Európa bevándorlás politikáját.

Antonis Samaras volt görög miniszterelnök a minap kimondta kendőzetlen véleményét az Európát sújtó migránsválságról. Szerinte az illegális bevándorlók „csak lehetőségeket keresnek Európában”, de az emberi jogokra való hivatkozásuk mellett eszük ágában sincs a nyílt demokrácia alapját, a felelősséget is elfogadni. Ehelyett inkább társadalomellenes tevékenységeket folytatnak: jelen vannak a kábítószer-csempészetben, az emberkereskedelemben, sőt sok esetben a dzsihád szellemisége uralja őket. Ezt nem engedhetjük meg – mondta az egykori görög miniszterelnök.

Képünk illusztráció (MTI/EPA/Georgi Licovszki)

A bevándorlás volt a fő kérdés

„A dzsihádisták ideológiája szerint háború van, és a csata most a hívők és a hitetlenek között zajlik” – mondta el a konferencián François Heisbourg, az IISS Tanács elnöke. A tanácskozás résztvevőinek véleménye szerint az európai migrációs politika csődöt mondott, mert ahelyett hogy a multikulturalizmus javára a radikális muszlim vonalat visszaszorítanák, a bevándorlók inkább a nemzeti identitást meghatározó iszlám szélsőségesség ideológiáját választják.

„Szökőár” fenyegeti Európát

A konferencián az is elhangzott, hogy az Európát „szökőárként” elárasztó bevándorlók millióit a kontinens képtelen integrálni, csak a Görögországon át beáramló, majd Észak- és Közép-Európába igyekvők mintegy 20 százaléka, vagy ettől is kevesebb tekinthető valódi menekültnek, a zömük viszont illegális bevándorló, a világ minden sarkából. „Veszélybe kerültek az európai demokráciák” – hangzott el a tanácskozáson.

Óráról órára nő a bevándorlók száma

Csak amíg a konferencia tartott, a szeptemberi hónapban mintegy 4000 migráns ért partot a görög szigeteken. A görög hatóságok ekkora embertömeget nehezen tudnak kezelni, és a velük beszivárgó terroristákat sem tudják kiszűrni. A görög sajtóban megjelent beszámolók szerint jó okkal feltételezik, hogy az Irakban és Szíriában háttérbe szoruló Iszlám Állam (ISIS) harcosainak az Európába történő beszivárgása éppen napjainkban zajlik.

Aggasztó jelek

A bevándorlási válság kezdetétől 2015-ben, amikor kiderült, hogy az ISIS által kiképzett terroristák Szíriából, Irakból és más válságrégiókból Európába beszivárogtak, a görög rendőrség az Athén környéki térségben mintegy 80 mecsetet figyelt meg. Eltekintve attól a ténytől, hogy egyik ilyen istentiszteleti ház sem működött törvényesen – a gyanú szerint erős szálakkal kötődtek a Muszlim Testvériséghez.

Afgán migránsok (MTI/EPA/Oresztisz Panajotu)


Hibázik Európa, hibázik a görög vezetés

Mindazonáltal a Hellenic Broadcasting Corporationban adott interjúban – a spanyolországi augusztus 17-i terrortámadások után, ahol 14 embert öltek meg, és további 120 sérült meg – Nikos Toskas görög miniszter, a Koalíció (Syriza)  meghatározó embere szerint a görög politikai irányítás és értelmiség tagjai ugyanazt a hibát követik el, mint az európai közösség, az iszlám imperializmussal kapcsolatban. Amint azt a nyugat-európai terrortámadások szemléltetik, a radikális muzulmán ideológiát nem orvosolhatja az európai liberalizmus.

Mindenki potenciális áldozat lehet

Manos Karagiannis professzor, a King’s College London és a Macedóniai Egyetem előadója egy közelmúltbéli interjúban azt állította, hogy Görögországnak fel kell hagynia azzal az illúzióval, hogy az arab világgal való köztudottan jó kapcsolata majd megakadályozza a dzsihadista támadásokat.
„Nem szabad a babérjainkon ülni.” Véleménye szerint az Iszlám Államot már nem érdekli bizonyos országok külpolitikai hozzáállása. Bárki a célpontjává válhat.