Az orosz, az amerikai és a francia elnök is elítélte az egyiptomi merényletet

 

A kormány a leghatározottabban elítéli a pénteken, Egyiptomban elkövetett terrortámadást, amelyben legalább 200 ember meghalt, több mint száz megsebesült - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM). Az orosz, az amerikai és a francia elnök is elítélte a pénteki, több mint kétszázharminc halálos áldozatot követelő egyiptomi merényletet.

A tárca a közleményben kifejezi részvétét az elhunytak családtagjainak, a sebesülteknek gyors felépülést kíván.

Azt írták: a magyar kormány minden eszközzel támogatja és nagyra becsüli az egyiptomi biztonsági erők küzdelmét a terrorizmus ellen, és támogatásáról biztosítja az egyiptomi népet.

Hangsúlyozták: a terrorizmusnak “nincs vallása, nincs hazája, ezért keresztények, muszlimok és minden békeszerető ember ellensége”.

Vlagyimir Putyin orosz államfő táviratban fejezte ki részvétét Abdel-Azíz esz-Szíszi egyiptomi elnöknek. “ A békés emberek istentisztelet közbeni meggyilkolása megdöbbentő a kegyetlensége és a cinizmusa miatt. Ismét meggyőződtünk arról, hogy a terroristák előtt teljességgel ismeretlen az emberi erkölcs fogalma” – írta az orosz elnök.

Putyin hangsúlyozta, hogy Oroszország a jövőben is kész együttműködni a baráti Egyiptommal a nemzetközi terrorizmus erői elleni harcban – közölte a Kreml sajtószolgálata.

Donald Trump amerikai elnök is elítélte “az ártatlan és védtelen egyiptomi imádkozók elleni “borzasztó és gyáva terrortámadást”. “A világ nem tűrheti el a terrorizmust, katonai téren kell megvédeni magunkat és hiteltelenítenünk kell a terrorizmus létezésük alapját képező szélsőséges ideológiát”.

Elítélte a merényletet Emmanuel Macron francia elnök, aki Twitter-üzenetben fejezte ki részvétét a Bír-el-Abídban elkövetett merénylet áldozatai hozzátartozóinak.

Határozottan ellen kell állni a határokat nem ismerő terrorizmus jelentette veszéllyel szemben és növelni kell a közös erőfeszítéseket az értelmetlen erőszak megelőzésére és kezelésére – jelentette ki Sztella Kiriakídisz, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) elnöke pénteken.

Kiriakídisz nyilatkozatában a leghatározottabban elítélte az eddigi jelentések szerint közel kétszáz áldozattal járó, Egyiptomban pénteken elkövetett merényletet és részvétét fejezte ki az áldozatok családtagjainak és az egyiptomi népnek Izrael is részvétét fejezte ki Egyiptomnak a merénylet után.

Naftali Benett izraeli oktatási miniszter kijelentette, hogy “itt az ideje a nemzetközi egységnek a terrorizmus elleni háborúban, akárhol jelentkezzék is – Oroszországban, Európában, az Egyesült Államokban, Izraelben vagy az arab világban -, mindnyájunkra támad a terrorizmus, és egyesíteni kell az ellene folytatott harcunkat”.

Robbantásokkal és lőfegyverekkel merényletet követtek el pénteken Egyiptomban egy szúfi mecsetnél. A halálos áldozatok száma az egyiptomi köztelevízió legfrissebb adatai szerint meghaladta a kétszázharmincat , a sebesülteké legalább 125.

A merényletet a Sínai-félsziget északi részén követték el, Bír-el-Abdban. A támadók akkor robbantották fel a mecset köré telepített eszközeiket, amikor a hívek éppen távoztak a templomból. Azokra, akik túlélték a robbanásokat, lőni kezdtek, később pedig a sebesülteken segítőkre és a mentőautókra is golyózáport zúdítottak.