A szerbiai fiatalok elégedettek az életükkel

 

A szerbiai fiatalok 38 százaléka elismeri, hogy nem szereti az iskolát, többségük pedig édesanyjával beszélget a problémáiról, mutatott rá a Dr. Milan Jovanovic Batut Közegészségügyi Intézet felmérése, amit a gyermekek egészségügyi állapotáról készített.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A szerbiai gyermekek boldogabbak a régióbeli kortársaiknál, ez derült ki abból a felmérésből, amit a szerbiai közegészségügyi intézet végzett el a tavalyi iskolaév második félévében. Az általános iskolák ötödik és hetedik, valamint a középiskolák első osztályos tanulóinak közel 80 százaléka (79,7) elégedett az életével. Dr. Pusztai Zsófia, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) belgrádi irodájának vezetője szerint meglepő, hogy a gyermekek ilyen nagy százalékban fejezték ki elégedettségüket a saját életükkel kapcsolatban.

A megkérdezettek kétharmada kitűnőnek minősítette az egészségét, és ugyanennyien mondták azt, hogy legalább hetente egyszer éreztek kifejezett fájdalmat. A lányok 87 százaléka, a fiúknak pedig csak a 48 százaléka panaszkodott fájdalomra. Az adatok szerint minden ötödik gyerek panaszkodott arra, hogy hetente egyszer ideges és ingerlékeny, írja a Vajdaság Ma hírportál.