A szerbeknek az elítélt Mladic még mindig hős

 

Majdnem minden szerb közéleti személyiség, a hatalom képviselőivel együtt úgy Boszniában mint Szerbiában – függetlenül a hágai nemzetközi törvényszék elmarasztaló ítéletétől – továbbra is kiállnak a háborús bűnökkel elítélt Ratko Mladic tábornok becsülete mellett: írja kesernyés tudósításában a horvátországi Slobodna Dalmacija nevű napilap.

Bosznia-Hercegovina iszlám közösségének főimámja – Hussein Kavazovic – szerint a szerb Mladic feletti ítéltehozatal jó alkalom lenne arra, hogy a szerb nép, különösen a boszniai szerbség végre szembenézhessen a múltjával. „Csak az igazság az, ami elvezethet bennünket a megbékéléshez”, jelentette ki Kavazovic, majd hozzátette: „ a béke nem köszönthet be úgy, hogy a jogerős nemzetközi bírósági döntés után is állami szinten dicsőítenek egy háborús bűnöst”.

Tüntetés Mladic mellett

A médiában megjelenő ítélethozatal hírére – melyben arról tudóítottak, hogy Ratko Mladicot emberiség ellen elkövetett háborús bűnökkel életfogytiglani börtönre ítélték Hágában – a volt boszniai szerb hadsereg néhány tagja spontán demonstrációt tartott Szarajevó keleti térségében, a tábornok képét hordozva, ‘A mi hősünk’ és ‘Szégyelld magad Európa’ feliratokkal.

Potocari, 2015. július 10. Koporsók között imádkozik egy muzulmán asszony és egy férfi a srebrenicai mészárlás áldozatainak központi emlékhelyén, a Szarajevótól 150 kilométerre északkeletre fekvő Srebrenica melletti Potocariban 2015. július 10-én, egy nappal százharminchat újonnan azonosított áldozat temetése előtt. Másnap lesz a második világháború óta elkövetett legsúlyosabb európai tömegmészárlás, a srebrenicai vérengzés 20. évfordulója, amelynek során boszniai szerbek mintegy nyolcezer fegyvertelen muzulmán férfit és fiút gyilkoltak meg a boszniai háború alatt. (MTI/EPA/Valdrin Xhemaj)

Potocari, 2015. július 10.
Koporsók között imádkozik egy muzulmán asszony és egy férfi a srebrenicai mészárlás áldozatainak központi emlékhelyén, a Szarajevótól 150 kilométerre északkeletre fekvő Srebrenica melletti Potocariban 2015. július 10-én, egy nappal százharminchat újonnan azonosított áldozat temetése előtt. Másnap lesz a második világháború óta elkövetett legsúlyosabb európai tömegmészárlás, a srebrenicai vérengzés 20. évfordulója, amelynek során boszniai szerbek mintegy nyolcezer fegyvertelen muzulmán férfit és fiút gyilkoltak meg a boszniai háború alatt. (MTI/EPA/Valdrin Xhemaj)

Dodik szerint is ‘szégyen’ az ítélet

Ettől is kínosabb, hogy a boszniai szerbek politikai vezetője, Milorad Dodik is ‘szégyenletesnek’ titulálta a nemzetközi törvényszék döntését, aki szerint Mladic hős és talpig hazafi – írja tudósításában a dalmát újság. Dodik ezt a ‘szerbellenes’ ítéletet újabb érvnek tekinti, amiért – a boszniai szerb politikus megfogalmazása szerint – Boszniát meg kell szüntetni és a szerbek entitásának végre államiságot kell kiharcolni.

Az utókor mondja ki az utolsó szót?

„Semmiféle emberi bíróság nem ítélkezhet Mladic felett. Neki az utókor, az emlékezet fog igazat adni” – jelentette ki  a boszniai ’Szerb Köztársaság’ első embere. Hozzátette: már 90 szerbet ítéltek el Hágában, míg a hasonlóan bűnös bosnyákok közül csak 9-et idéztek be, horvát részről meg csak 28 egyénnek kellett felelősséget vállalnia tetteiért. Az aránytalanság kimutatható – így Dodik. A lap levonva a konkluziót így zárja cikkét: a szerbség körében általánosan elfogadott tény, hogy Mladic tábornok egyféle politikai áldozata a balkáni polgárháborúnak. A szemükben továbbra is hős, nem pedig a ‘srebrenicai hóhér’.