Híresből hírhedt tér - „no-go zóna” a német főváros szívében

 

Egészen a közelmúltig Európa egyik, a turisták által sűrűn látogatott ikonikus főtere volt az Alexanderplatz, de manapság már inkább a bűnözési statisztikák révén ismerik Berlin-szerte: átlag 18 bűncselekményt jelentenek a hatóságoknak naponta, ezzel pedig a jelenleg Európa egyik legnagyobb metropoliszának a bűnnel talán legfertőzöttebb közterülete lett. Egy berlini újság szerint különösen pénteken és szombaton kell a turistáknak elkerülni a tömeges bevándorlás óta igen kaotikusnak tűnő közteret.

A Berliner Zeitung (BZ) írásában – amit a Voice of Europe (VOE) portál is szemlézett - az olvasható, hogy 2017 októberéig szám szerint 5631 olyan eset történt a téren, ami a rendőrségi intézkedés révén bekerült a kriminalisztikai statisztikákba.

Alexanderplatz rendőrök menekültek

Alexanderplatz: fiatalok egy rendőrautó környékén. Berliner Zeitung Fotó

Ezek legnagyobb része rablás, könnyű testi sértés, valamint kábítószerrel való visszaélés, de történt már idén nagyobb tömegverekedés is a tér közelében, valamint a tér metrómegállójánál előfordult, hogy súlyosan megsérült valaki, miután lelökték az állomásra levezető lépcsőn.

Csak 61 embert állítottak elő idén hétvégén – idézi a BZ-ben megjelenteket a VOE, a portál szerint ez is jól mutatja, hogy nem hiába lett a leginkább bűnnel fertőzött területe Németországnak az a tér, ami több évtizednyi kommunista uralom után éppen hogy csak  visszakapta régi ragyogását a német újraegyesítés után.

Az, hogy hétvégente késelések, tömegverekedések bontják meg az üzemszerű drogkereskedelem egyhangúságát, csupán az átlagostól így is nagyobb rendőri jelenlét továbberősödését vonják maguk után. Ez persze önmagában nem hat a bűnözési hullám kiváltó okainak tartott migránsok számának “térbeli” csökkentéséhez, hiába hoztak a téren őrizetbe vett több mint 5 ezer bevándorlóból 1662 ellen kiutasító határozatot, és ítéltek 119 főt börtönbüntetésre.

Azért mindezek ellenére némi sikert már elkönyvelhettek a berlini rendőrök a megnövelt jelenlétükkel: a bejelentett zseblopások száma közel a felével, egészen pontosan 46 százalékkal csökkent, ez az eredmény pedig fontos adalék lehet ahhoz, hogy újra főleg a turizmusról szóljon a berlini Alexanderplatz élete, ne pedig a bűnözésről.