A harmadik nem is megjelenik?

 

A nők kromoszómája XX, a férfiaké XY, míg az interszexuális emberek emberek esetében a kromoszómák, hormonok, a külső és belső nemi szervek egy olyan kombinációja valósul meg, amely sem az urak, sem a hölgyek esetében nem megszokott – írja a Figyelő.

A nemválasztás harmadik lehetőségét népszerűsítő német Dritte Option társaság plakátja egy németországi kampányon Lipcsében, 2016. augusztus 30-án (Fotó: Europress/DPA/Jan Woitas)

A nemválasztás harmadik lehetőségét népszerűsítő német Dritte Option társaság plakátja egy németországi kampányon Lipcsében, 2016. augusztus 30-án (Fotó: Europress/DPA/Jan Woitas)

Egyedi esetből országos döntés született Németországban. Egy állampolgár azért fordult a bírósághoz, mert úgy érezte, ő nem nő, hanem interszexuális. szerette volna látni az anyakönyvi kivonatában is. A német alkotmánybíróságig jutott a kérdés. megszületett a döntés: 2018 végéig a német jogszabályokat úgy módosítják, hogy harmadik neműként is anyakönyveznek, ha igény mutatkozik rá.

A lap megszóllaltatja Törcsi Pétert, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatóját is. Szerinte a döntés hibás. Lehet, hogy az interszexuális emberek „nehezen viselik a sorsukat”, de ettől függetlenül még nem jogosítja fel őket arra, hogy a rendellenességeikből, vágyaikból jogot formáljanak.

Az ügyhöz hozzátartozik: idén, Németországban lehetővé tették az azonos neműek házasságát. Annál is inkább izgalmas, politikai kérdés lett a dologból, mert Angela Merkel még két évvel ezelőtt is úgy nyilatkozott: “házasság csak férfi és nő között jöhet létre”. S bár Merkel nem szavazta meg a törvényt, meglett a kellő számú voks, hogy elfogadja a német parlament.

A szakértőt nem lepte meg a döntés. Olyan politikai klíma van ma Németországban, amelybe illeszkedik a harmadik nem bevezetése – írja a Figyelő hetilap.