Ma tartják a legamerikaibb ünnepet az óceán túlpartján

 

A gyarmati időkre visszanyúló hálaadást, vallási és etnikai háttérre tekintet nélkül szinte minden amerikai ünnepli.

A hálaadás napját hagyományosan az adventi időszak beköszönte előtt, november utolsó csütörtökén tartják az Egyesült Államokban. Az ünnep gyökerei a 17. századra nyúlnak vissza. 1620 decemberében érkeztek meg az angliai vallási üldözés elől menekülő puritán telepesek az Újvilágba a Mayflower névre keresztelt hajó, fedélzetén. A kemény tél megtizedelte soraikat, csak 102-en élték túl a hányattatásokat.


Hálaadásnapi parádé az Egyesült Államokban

Tavasszal a helyi, wampanoag indiánoktól megtanulták a szokatlan éghajlaton folytatott növénytermesztést és a vadászatot, s a telepesek őszre már bőséges termést takaríthattak be. Hálájuk kifejezésére ünnepséget tartottak, amelyre a kormányzó a helyi indiánokat is meghívta. A hagyomány szerint innen ered az ünnep.

Hálaadáskor családi körben ünnepelnek az amerikaiak és a legtöbb háztartásban még ma is a hagyományos menüsort fogyasztják ilyenkor. Ez krumplipürével tállalt áfonyaszószos pulykasültet és sütőtöktortát takar. A vallásos családok asztali imát is mondanak, és  hálával köszönik meg Istennek a bőséget és az esztendő adományait az első telepesekhez hasonlóan.

Az idő megszépíti a történelmet?

A hagyomány közismert eredetével szemben a történészek ma már sokkal árnyaltabb képet rajzolnak fel az ünnepről. Két éve jelentett meg egy nagy felháborodást kiváltó kutatás egy írónő tollából, mely szerint a Mayflowerrel érkezők ugyan valóban nagyon sanyarú körülmények közé kerültek, de korántsem együttműködtek az indiánokkal, hanem egy részüket lemészárolták, s csak utána kötöttek csak velük békét, ami ötven évig tartott.

Sokan kétségbe vonják az írónő által végzett kutatás hitelességét, az viszont továbbra is tény, hogy 1621-ben a puritánok és az indiánok együtt, közös asztalhoz ültek le, hogy megünnepeljék a bőséges termést. Hivatalos ünneppé a hálaadást azonban jóval később, a 19. század második felében Abraham Lincoln amerikai elnök tette, a polgárháború idején. Valószínűleg éppen azért, hogy ezzel is megpróbálja összehozni a háborúzó amerikaiakat.

Az első amerikai elnök, George Washington 1789-ben már deklarálta ugyan, hogy ez ünnepnap, ám csak Lincoln proklamációja nyomán, 1863-ban nyilvánították november negyedik csütörtökjét a hálaadás napjává. A hagyományt 1941-ben – Franklin D. Roosevelt elnök aláírásával – törvénybe is iktatták, s ettől kezdve országos nemzeti ünnep az Egyesült Államokban. A hálaadás napjával egyúttal lényegében kezdetét veszi a karácsonyig tartó ünnepkör.

Elnöki kegyelem

A pulykasült készítése mellett az is a hagyomány része, hogy egyetlen pulykát megmentenek a vágóhídtól. A mindenkori elnök ugyanis a hálaadás napja előtti délutánon megkegyelmez egy szerencsés madárnak, “aki” ezt követően egy állatfarmon békésen élheti a szárnyasok mindennapjait.

Lincoln elnök volt az első, aki megkegyelmezett a pulykájának, igaz, ez még nem hálaadási pulyka volt, hanem karácsonyi vacsorára készült volna, és Lincoln kisfia, Tad könyörgésének köszönhetően menekült meg.

A krónikák szerint Harry Truman volt az első amerikai elnök (1947-ben), aki a hálaadás előtti napon gyakorolt “pulykakegyelmet”. Ettől kezdve lett hagyomány, hogy a mindenkori elnökök egy pulykának megkegyelmeznek a Fehér Ház kertjében rendezett pompás kis ünnepségen.

Az alig egy éve megválasztott amerikai elnök Donald Trump idén szintén élt az elnöki kegyelemmel egy nagy médiaérdeklődésre számot tartó ceremónia keretében, a Fehér Ház kertjében.

Trump ugyanakkor szokásához híven ismét kisebb botrányt kavart, amikor a rántott comb helyi szinonimájaként dobverőnek becézte az elnöki kegyelemben részesülő pulykát.

Thrusday Night Football

A hálaadási vacsorát követően a legtöbb háztartásban letelepednek a TV-készülékek elé és a sportcsatornákra kapcsolnak a profi amerikai futball liga, az NFL csütörtöki mérkőzéséért. Az általános nézet szerint a foci igazán csak ekkor kezdődik, hiszen a jól teljesítő csapatok csak a következő hetekben tudják kivívni a helyeket a rájátszásba.