Veszélyes lehet több vény nélkül kapható gyógyszer is

 

A legnagyobb francia fogyasztóvédelmi egyesület által nyilvánosságra hozott felmérés szerint a szabadon vásárolható készítmények egy része az indokoltnál nagyobb mértékben terheli meg a szervezetet.

A vizsgálat eredményei szerint elsősorban a megfázás kezelésére alkalmazott vény nélkül beszerezhető készítmények azok, amelyek használatának sokkal több potenciális negatívuma van, mint haszna. Ezek közé tartozik több vízben oldódó por, és szájban oldódó tabletta is, amelyek más néven ugyan, de hasonló hatóanyaggal hazánkban is beszerezhető beszerezhetők.

Illusztráció – Forrás: MTI/Mohai Balázs

Képünk illusztráció (Forrás: MTI/Mohai Balázs)

A fogyasztóvédők 62 szabadon vásárolható gyógyszert vizsgáltak, amelyek közül – az eredmények alapján – 28 használatát nem tanácsolják, a túlzott rizikó miatt. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy ezek a készítmények egyszerre több hatóanyagot is tartalmaznak, amelyeken egyenként is megterhelik a szervezet, és sokszor ezek közül csupán egyetlen komponensre lenne szükség a kórkép alapján.

„Ez olyan, mint ha az orrfolyás megszüntetésére egy rakétavetőt adnánk a páciens kezébe” – fogalmazott a Jean-Paul Giroud gyógyszerészprofesszor, a Francia Orvostudományi Akadémia tagja. A szakértő figyelmeztetett: ezek az anyagok keringési problémákat és akár agyvérzés is előidézhetnek, így meglátása szerint ki kellene vonni őket a forgalomból.

A használati útmutatók figyelmen kívül hagyása ugyancsak komoly problémát jelent. Sokan az egyértelmű figyelmeztetések ellenére is a volán mögé ülnek a köptetők bevétele után, pedig ezek a gyógyszerek gyengítik a vezetési képességeket. A várandós anyák pedig gyakran szednek iboprofen- vagy aszpirintartalmú pirulákat, amivel veszélybe sodorják a magzat egészségét.