Az albán nyelv is hivatalossá válhat egész Macedóniában

 

Az év végéig a macedón mellett az albán is hivatalos nyelvvé válhat Macedóniában, a szkopjei parlament szerdán fogadta el azt a záradékot, amely leszögezi: szükség van a hivatalos nyelvet szabályozó törvény módosítására. A törvény módosítását követően az albán nyelv az ország azon részein is hivatalos használatba kerül a különböző állami szerveknél, ahol az albán kisebbség aránya nem éri el a lakosság egyötödét.

Politikai válság Macedóniában. MTI/EPA Fotó

Politikai válság Macedóniában (MTI/EPA-fotó)

A hatályos törvény 2001-ben született azt követően, hogy fegyveres konfliktus alakult ki az albán lázadók és a kormányzati erők között. A törvény értelmében mindazokon a helyeken, ahol az albán kisebbség tagjainak a száma meghaladja az összlakosság 20 százalékát, hivatalos nyelvként használható az albán. A 2,1 milliós Macedónia lakosságának mintegy egyharmada albán nemzetiségű.

Az albán nyelvhasználat volt a tavaly decemberi előre hozott választások kampányának egyik fő témája is, és ez volt az az ügy is, amely végül oda vezetett, hogy a korábban több mint tíz évig kormányzó jobboldalnak nem sikerült kormányt alakítania. A választásokat a Nikola Gruevszki vezette Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRODPMNE) nyerte meg, ám nem tudott kormányt alakítani, az albán kisebbségi pártok ugyanis nem léptek vele koalícióra.

A választás „második helyezettje”, a balközép (exkommunista) Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) viszont ígéretet tett az albán pártoknak arra, hogy eleget tesz kéréseiknek. Zoran Zaev kormányt alakított, és a hatalma stabilizálására kezdeményezte a szükséges törvények módosítását. Gruevszkiék nemzeti pártja szerint alkotmányellenes a tervezet, diszkriminatív a macedónnal mint államnyelvvel szemben, de az országban élő többi kisebbséggel szemben is.