Száznál is több menekültet kellett kimenteni a tengerből

 

Százhuszonegy migránst és menekültet emelt fel hajóira a görög parti őrség és az Európai Unió part- és határvédelmi ügynökségének (Frontex) egyik hajója három mentési művelet során Kasztelórizon és Leszbosz görög szigetek közelében - jelentették szerdán a görög hatóságok.

A Frontex egyik hajója 13 személyt mentett ki a Törökországhoz közeli Kasztelórizon görög sziget közelében, míg a görög parti őrség egy 63 fős és egy 45 fős csoportot mentett ki csónakjaikról Leszbosz partjainál.

Az égei-tengeri útvonal továbbra is a Törökországból az Európai Unióba tartó illegális bevándorlók fő útvonala. Az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt a rajta keresztül Európába igyekvők száma, augusztus közepe óta 200 százalékkal több menekült érkezett Görögországba, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában. Csak októberben mintegy négyezren léptek a balkáni ország területére.

A görög szigeteken létesített menekültszállásokon és -táborokban a legutolsó hivatalos adatok szerint több mint 15 ezer migráns tartózkodik és várja menedékjogi kérelmének elbírálását. Közülük több mint nyolcezren az alig 2500 fő befogadására alkalmas hellyel rendelkező Leszbosz szigetén tartózkodnak.