A hagyományok a mai napig élnek a határon túli területeken

 

Talán éppen ezért sohasem késő útra kelni és megismerni az elszakított nemzetrészeket. A falusi turizmus egyébként is fellendülőben van ott is, ahol nem gondolnánk. Kárpátalja egyik települése, Visk is egy igazi szórványtelepülés, ahol a helyiek felismerték, hogyan boldogulhatnak sikeresen – hangzott el az M1 délelőtti műsorában.

Az egykori magyar koronaváros, az ukrán–román határ menti település, Visk magyarsága, régen is arról volt híres, hogy lakói, annak ellenére , hogy szláv környezetben éltek, mindig hűen őrizték magyarságukat. Ma sincs ez másként. A gazdasági válság kirobbanása óta, immár 3 éve a településről bár sokan külföldre költöztek, de akik otthon maradtak, azon munkálkodnak, hogy anyanyelvüket, a magyar kultúrát és a hagyományaikat átadják a következő generációnak.

A kárpátaljai Visk településközpontjában egy térkép mutatja az utat az idelátogatónak. Az Ötvös Sándor nyugalmazott pedagógus által készített rajzon a nagyközség nevezetességi, templomai vannak feltüntetve. A Felső-Tisza vidéki Visk régi jog szerint koronaváros, a rangját Károly Róberttől kapta 1329-ben. A címerén viszont 1620-as dátum van feltüntetve.

A vendéglátásáról híres településen azonban, hogy a magyar hagyományok se vesszenek feledőbe, életre hívták a Viski Tájházat.

A Viski Tájház úgy jött létre, hogy a hozzánk látogató vendégeknek be tudjuk mutatni Visk múltját. 15 vendégházunk van és a 15 vendégháznak ez egy kiegészítő pótlékként érkezik, és nagyon jól jön, hiszen a nyugdíjaink nagyon alacsonyak – mondta el Ötvös Ida, A Viski Zöldfalusi Szövetség vezetője.

Visken a magyar nyelv és a hagyományőrzés már több száz éve generációkon át öröklődik.  Erre nagy szükség is van a szláv környezetben lévő 8000 lakosú Visken, ahol már a lakosság, csupán fele magyar. Az asszimiláció és az egyre erősödő elvándorlási folyamat a magyar szórványtelepülésen nehezen állítható meg.

A magyarországi támogatással tavaly átadott viski magyar óvodában jelenleg 90 gyermek jár, amely az itt élő magyarok élni akarását, jövőjét bizonyítja. Persze, ha a szórvány településen többen is akadnak olyanok, akik átörökítik a magyar kultúrát és hagyományokat, akkor a viski magyarok megmaradásának esélye is egyre nagyobb lesz.