Bocsánatkérést vár az FTC a 444.hu-tól

 

Megdöbbentőnek tartja a Ferencváros, hogy a 444.hu „kínai vendégmunkásnak” nevezte Liu Shaolin Sándort. A napokban foglalkozott az M1 Híradója is a botránnyal. A 444 főszerkesztője titulálta kínainak és vendégmunkásnak az FTC versenyzőjét. A klub bocsánatkérést vár. Liu Shaolin Sándor az utóbbi évek egyik legsikeresebb magyar sportembere, Budapesten született, édesanyja magyar, édesapja kínai. Az ő vezetésével nyert olimpiai bajnoki aranyat Magyarországnak a gyorskorcsolya-váltó.

„A Ferencvárosi Torna Club megdöbbenéssel fogadta és visszautasítja a 444.hu nevű internetes oldal közösségi médiafelületén megjelent hétvégi posztot” – az FTC kedden ezekkel a szavakkal tiltakozott a Liu Shaolin Sándort ért támadások miatt. A Fradi közleményben határozottan elítélte, hogy az olimpiai bajnokot a 444.hu főszerkesztője „kínai vendégmunkásnak” titulálta.

„Az FTC sportolója magyar édesanyától, Magyarországon született, itt nőtt fel, és ezt az országot tekinti hazájának. Az internetes újság és annak főszerkesztőjének kirekesztő magatartását, gúnyolódását visszautasítjuk és elvárjuk, hogy az oldal és a poszt szerzője kérjen bocsánatot az olimpiai bajnoktól” – fogalmaznak.

A kirekesztő kommentártól a klub olimpiai bajnokai, sportolói, edzői és sportvezetői is nyílt levélben határolódtak el. Azt írták, együtt üzenjük a kirekesztőknek, „Liu Shaolin Sándor, veled vagyunk.”

„Lökött a kínai vendégmunkás” – a 444 szombaton ezzel a kommentárral töltötte fel Facebook oldalára, hogy az olimpiai bajnokot kizárták az 1500 méteres versenyből a szófiai rövidpályás gyorskorcsolya vb-n.

A cikk feltöltése után szinte rögtön felháborodott kommentek árasztották el a hírportál közösségi oldalát. A portál végül néhány órával később átírta a megjegyzést. A Liu Shaolin Sándorról szóló írás felett most már csak a „lökött” szó olvasható.

Az M1 Híradója kíváncsi volt arra, hogy a cím lerövidítése egyfajta bocsánatkérést jelent -e, és arra is, hogy miért a kínai vendégmunkás jelzővel illeték az olimpiai-, világ-, magyar és Európa-bajnok gyorskorcsolyázót. Az M1 levélére a 444 főszerkesztője, Uj Péter válaszolt.

Azt írta, a Facebook bejegyzést ő írta, de mindössze ironizált, amikor Liu Shaolin Sándort kínai vendégmunkásnak nevezte. Szerinte a kifejezés abszurd, de semmiképpen sem sértő. Bocsánatkérésről nincs szó, úgy fogalmazott, a bejegyzést a vasárnapi ügyeletes szerkesztő változtatta meg a cikkhez érkező hozzászólások miatt, akiket ő trolloknak, vagyis internetes provokátoroknak tekint.

A 444.hu szerkesztőségétől azonban még saját újságírójuk, a cikket jegyző Tamás Bence Gáspár is elhatárolódott. A kirekesztő megnyilvánulást eredetileg felfedező Pesti Srácoknak úgy reagált, „az ominózus Facebook-poszt szövege nem az én művem, köszönöm.”