Országszerte megünneplik a magyar kultúra napját

 

Debrecen tárlatvezetésekkel és kiállításokkal, míg Tolna megyében irodalmi estekkel, koncerttel és könyvbemutatóval ünnepelik a magyar kultúra napját.

Átadják a a Debrecen Kultúrájáért Díjat is

Ünnepi esten emlékeznek a magyar kultúra napjára január 22-én este a Kölcsey Központ Nagytermében. Az eseményen egyebek mellett átadják a Debrecen Kultúrájáért Díjat, és ünnepi műsort ad a Kodály Filharmónia Debrecen.

Érdeklődő a Fátyolsáv fények, csurranó színek című tárlat megnyitóján a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban 2018. március 10-én. Az Antal-Lusztig-gyűjteményből válogatott kiállításon Barcsay Jenő, Vajda Lajos, Ámos Imre, Korniss Dezső, Anna Margit és Bálint Endre alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők augusztus 26-ig.MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Érdeklődő a Fátyolsáv fények, csurranó színek című tárlat megnyitóján a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban 2018. március 10-én. (Fotó: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

A Modem Modern és Kortárs Művészeti Központban január 21-én a műgyűjtő Antal Péter és a kiállítás kurátora, Nagy T. Katalin tart közös tárlatvezetést a Tisztelt Németh Lajos professzor! – Az Antal-Lusztig-gyűjtemény 50 éves című tárlaton. A Déri Múzeumban rendhagyó tárlatvezetésre várják az érdeklődőket január 22-én.

A másik főváros – Kossuth és Debrecen 1849 című időszaki kiállításon Korompai Balázs történész, muzeológus, a tárlat kurátora kalauzolja a látogatókat, akik egyebek mellett megtekinthetik a Szent Korona hiteles másolatát is.

Himnuszaink címmel a diákoknak tartanak játékos ismeretterjesztő foglalkozást január 22-én a Méliusz Juhász Péter Könyvtár Benedek Elek fiókkönyvtárában. A tanulók előadást hallhatnak a magyar kultúra napjáról, Kölcsey Ferencről, a Himnuszról és a Székely Himnuszról is. A diákok saját himnusz írásával és címer készítésével is megpróbálkozhatnak.

A Benedek Elek fiókkönyvtárban Váradi Ferenc költő, főiskolai docens mutatja be H. Kliment Kata Hirtelen halál című novellagyűjteményét január 24-én.

A Józsai Közösségi Házban a helyi díszítőművészeti szakkör tagjainak alkotásaiból nyílik kiállítás január 21-én, az Ondódi és a Csapókerti Közösségi Házban pedig hajdúsági népzenei hagyományokat elevenít fel Bárdosi Ildikó népdalénekes január 22-én.

Vajda Mária néprajzkutató nyitja meg a Csapókert anno című fotókiállítást, amely a városrész múltját mutatja be. A tárlat a Csapókerti Közösségi Házban január 22-től látható. A Belvárosi Közösségi Házban január 23-án Sulyok Géza festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás.

A magyar kultúra napját 1989-tól ünnepelik annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát Szatmárcsekén.

Tolna megyei programok

Szekszárdon a Babits Mihály Kulturális Központban Nagyváradi Erzsébet és Rubold Ödön színművészek Babits-estjét rendezik meg január 25-én, a versfolyammal – amelyben a költő legismertebb és ritkábban megszólaltatott versei közül is szerepelnek majd művek – , Rubold Ödön azt szeretné érzékeltetni, hogy Babits „szenvedélyes, a maga módján harcias, a nemzet dolgaival is törődő, zseniálisan verselő” poéta volt.

Pakson, a Csengey Dénes Kulturális Központban a január 23-án rendezendő városi ünnepségen Berecz András énekes, mesemondó lép fel néptáncosok közreműködésével. Az énekes, mesemondó Sinka-ének című műsorában Sinka István pásztorköltő verseit foglalja nótába, a Sárrét dalaival egybeszerkesztve.

A Dunaföldvári Művelődési Központban január 25-én – a hagyományos mecénásdíj és a Dunaföldvár kultúrájáért díj átadása mellett – az Esszencia együttes ad zenés irodalmi műsort Csík János népzenésszel és Őze Áron színművésszel. Az Úgy szálljon hozzád ez a dal című produkcióban 20. századi magyar költők, Ady, Radnóti, Juhász Gyula, Weöres Sándor és József Attila versei hangzanak el.

Bonyhádon, a Solymár Imre Városi Könyvtárban január 24-én szintén zenés irodalmi estet rendeznek, amelyen bemutatják a bonyhádi irodalmi kör tagjainak írásait közlő füzetet, a Kifordítva elnevezésű trió pedig klasszikus és kortárs költők verseit adja elő – ahogy műsoruk címe jelzi – „a zene szárnyán”.

A bonyhádi Völgységi Múzeumban január 22-én Kaczián János szekszárdi helytörténész legújabb kötetét mutatják be, a szerző Múltidő című, 107 írást tartalmazó, 340 oldalas kötetében többek között ír Liszt Ferenc és Pollack Mihály szekszárdi kapcsolatairól, a bánsági Bunyaszekszárd krónikájáról és arról, hogyan került Szent István Tolna megye címerébe.

De országszerte sokszínű programmal készülnek a magyar kultúra napjára. A programajánló itt érhető el.