Will Smith új filmje mérföldkő a mozi történetében

 

A rendező, Ang Lee új távlatokat nyit különleges forgatási módszerével.

Saját maga – pontosabban fiatalabb klónja – üldözi a Will Smith alakította bérgyilkost a Gemini Man című sci-fi thrillerben, amelyet az Oscar-díjas Ang Lee rendezett (Tigris és Sárkány, Brokeback Mountain – Túl a barátságon, Pi élete, Értelem és érzelem). A sci-fi trhiller nem csupán a története miatt érdekes, hanem mert technikai értelemben is mérföldkő a mozi történetében.

Will Smith. (Fotó: Camera Press)

Will Smith (Fotó: Camera Press)

Eddig egy másodpernyi filmidő 24 képkockát jelentett, a Gemini Man azonban 120 képkockát röpít el a néző szeme előtt egy másodperc alatt.

„Amikor Ang felkért, hogy legyek a filmjének operatőre, kíváncsi lettem, miért akar ebben a formátumban forgatni – mondta az Oscar-díjas Dion Beebe (Egy gésa naplója, Chicago). – Aztán megértettem. A 120 képkocka per másodperc új távlatokat nyit a mozizásban. Az extrém sebesség miatt nincs elmosódott mozgás, minden olyan, mint a valóságban, amire a 3D csak rátesz egy lapáttal. Mintha egy hatalmas ablakon keresztül kukkantanál be egy másik világba. Ez most szenzációnak számít, de biztos vagyok benne, hogy pár év múlva a 120/sec lesz a norma, sőt nincs messze a 240/sec sebesség sem. Mindez a videójátékok világából jön, ahol ez a felbontás nem rendkívüli. Ang korábban azt mondta, nem vagyunk elég érettek ehhez a formátumhoz, mert nem tudunk róla eleget. Ebben igaza van, hosszú út áll még előttünk.”

A Gemini Man további főszereplői Mary Elizabeth Winstead (Cloverfield Lane 10., Die Hard – Drágább, mint az életed) és Clive Owen (Közelebb – Oscar-jelölés, Elizabeth – Az Aranykor, Golyózápor).