Hazánkban lehet már kiberbiztosítást kötni a lakásbiztosítás mellé

 

A falvakban élő középkorú nők a legkevésbé elővigyázatosak a kártyacsalásokkal szemben.

A kiberbűnözés, az online visszaélés egyre nagyobb fenyegetést jelent nemcsak a cégek, hanem a magánszemélyek számára is.

A magyar netezők háromnegyede tesz valamilyen óvintézkedést bankkártya adatai védelme érdekében, a felhasználók közel kétharmada pedig készít biztonsági mentést digitalizált adatairól – derül ki a Generali Biztosító biztonságtudatosságot felmérő, reprezentatív online kutatásából.

A felmérésben résztvevők többsége arról számolt be, hogy számítógépére, laptopjára, illetve okostelefonjára menti le a személyes adatait, viszont több mint egytizedük (12%) még mindig kizárólag a nyomtatott papírban bízik, ha adatai biztonságáról van szó. Felhőszolgáltatást pedig csupán a válaszadók közel egyötöde (18%) választ.

Viszonylag egyszerű, de nagyon hasznos praktika adataink védelmében, ha időről-időre biztonsági mentést készítünk. A felmérésben résztvevők közel kétharmada (62%-a) teszi ezt meg rendszeresen, elsősorban valamilyen külső adattárolót – pl. pendrive-ot, vagy külső merevlemezt – használva ebből a célból.

A kutatásból kitűnik, hogy elsősorban a nők, az 50 év felettiek, az alapfokú végzettségűek és a vidéken élők kevésbé elővigyázatosak ebben a tekintetben.

A felmérésben résztvevők közel egytizede (8%-a) számolt be egyébként arról, hogy már visszaéltek bankkártya adataival, továbbá az is kirajzolódik, hogy elsősorban azokra jellemző az elővigyázatosság, akiket ért már korábban valamilyen kellemetlenség.

A közösségi médiában is fontos az elővigyázatosság

Az utóbbi időben egyre több botrányos eset világított rá arra, hogy a közösségi média milyen kiváló táptalaja a személyes adatokkal való visszaéléseknek.

A kutatás rámutat, hogy a netezők közel 60%-a tudatos közösségi média felhasználó, hiszen korlátozza azok körét, akik személyes adataihoz és megosztott tartalmaihoz hozzáférhetnek.

Viszont a válaszadók közel harmada (28%) kizárólag az alapbeállításokat alkalmazza, és nem használ semmilyen biztonsági beállítást személyes profiljában.

Az igazán tudatosak cyberbiztosítást köthetnek

Már nyár óta létezik speciális kiberbiztosítás, mely lakásbiztosítás mellé köthető. Több, mint ezren döntöttek már úgy, hogy ily módon is védekeznek az adatlopások, illetve online visszaélések ellen.

A biztosítás négy területre terjed ki. A bank- s hitelkártyával, valamint személyes internetes hozzáférési adatokkal való visszaélés esetére, IT távsegítségre, adathelyreállítási szolgáltatásra, valamint jogvédelmi szolgáltatásra.