Tengersok lájkot kapnak fotóink ezzel a kütyüvel

 

Így fényképezve minden helyszín megnyerően eredetinek látszik, dőlhetnek a lájkok a Facebookra, Instagramra posztolt művekre.

1

Még az őszi avarral borított talaj is csodássá változtatható egy kristálygolyóval: csak némi ötletre van szükség, hogy megfelelő szögből bármiről eredeti fotót exponáljunk az okostelefonnal.

Különböző néven, más anyagokból készült golyókat lehet kapni erre a célra.

A Lensball, Crystalball és egyéb fantázianeveken árusított üvegek fejjel lefelé fordítják, s magukba is foglalják az előttük lévő teret. A hatás tovább fokozható, ha vízben van a kristály egy része, mert így tükröződésben jelenik meg a kép.

Eleve fejjel lefelé fotózva, vagy utóbb szoftveresen megforgatva szintén meglepő látványban lesz részünk.

2

Ráadásul attól függően, hogy milyen mélységélességgel fotózunk, eléletlenítve, vagy élesen látható körülötte a valós perspektívájú látvány is. Használható digitális fényképezőgéppel, s okostelefon kamerájával egyaránt.

Az igazi kérdés az, hogy milyen anyagból készültet és mekkorát válasszunk.

Számos – többnyire külföldi – webáruház árusít az illusztrációs fotókon leginkább egyformának látszó üveggolyókat. A látszat ezúttal is csal: a nagyjából azonos árban kapható kristályok egyáltalán nem azonos minőséget nyújtanak.

Fotózáshoz – árban és minőségben – leginkább a K9-es kristály ajánlott. Ez olcsó és könnyű üvegkristály, melynek nagy a tisztasága (nincsenek benne buborékok, megmunkálási, karcolási hibák), jó a fénytörése, ezért népszerű az optikai lencsék és prizmák gyártásában.

Minél nagyobb a kristálygömb, annál tökéletesebb az átlátszósága.

4

Jellegzetességük azonban, hogy az átmérő növekedésével a súlyuk is (mondhatni aránytalannak tűnő módon, valójában persze arányosan) egyre nagyobb lesz.

Ökölszabályként lehet megállapítani, hogy 60 milliméteres, vagy különösen az alatti átmérőjű golyóval inkább csak játszani lehet, fotózni ritkábban, mivel a széleken olyan torzulások keletkezhetnek, amelyek lerontják a kép élvezhetőségét.

Viszont egy 80 mm átmérőjű kristálygolyó már közel 650 grammot nyom (kivéve a hamisítványokat, mert azok csak 100-150 grammosak). Válasszuk ezt a méretet, mert még elfér egy zsebben, míg a 100 mm átmérőjűekhez már inkább táska ajánlott.

3

Az interneten fellelhető hatalmas választékból érdemes azt kinézni, amelyikhez kis mikroszálas zsákot adnak, mert nem csak megvédi a sérülésektől, hanem a fotózáskor oly zavaró ujjlenyomatokat is letörölhetjük vele.

Meglepő, de a kütyünek vannak biztonsági vonatkozásai. Repülőn csak a bőröndben szállítható, kézipoggyászban nem szeretik. Ezen kívül a napon úgy viselkedik, mint egy kiváló minőségű nagyító, tüzet is okozhat.

A megszámlálhatatlanul sok ötletből íme egy Instagram-összeállítás az egyik K9-es gömbbel, a Lensballal készültek közül.