Orbán Viktor: Európa a nemzetek hazája

 

Európa a nemzetek hazája – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, a Terror Háza Múzeumnál tartott ünnepi beszédében. Úgy fogalmazott: akik az Európai Unióból európai birodalmat akarnak gyúrni, mind bevándorláspártiak. Hozzátette: ma már látjuk, szándékosan nem éltek a hatalmas rendőri és katonai erejükkel, szándékosan nem védték meg Európát a migránsok tömegeitől. Orbán Viktor hangsúlyozta: májusban az európai népeknek jövőt kell választani.

A matematika egyik tétele szerint két negatív szám szorzata mindig pozitív – mondta Orbán Viktor ünnepi beszédében, majd hozzátette, nehezen érthető igazság ez. Amennyiben ezt lefordítjuk a történelem nyelvére, hirtelen kirajzolódik előttünk a magyar história alapvonala. Szinte minden forradalmunk és szabadságharcunk vereséggel zárult, azonban ebből a sok negatívumból végül pozitív eredmény lett – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Hozzáfűzte: megmaradás, haza és szabadság. Igazi misztérium ez, amelyet minden nemzeti ünnepünkön felidézünk.

„Nem szerencsejátékos fajta a magyar”

1955-ben a szovjet csapatok kivonultak Ausztriából. Akkor már tíz éve éltünk szovjet megszállás alatt, Magyarországon a megfélemlítés, az önkény, a deportálások, a szovjet világok logikája szabta meg életünk rendjét – fejtette ki Orbán. Akkor mindenki érezte, hogyha ez így megy tovább, a kommunista barbárság nyomása alatt szétesik a magyar keresztény kultúra, amelyet ezer év alatt teremtettek az egymást követő nemzedékek – fogalmazott.

A baj végzetesnek tűnt, fél év alatt ugyanis kétszer is elveszítettük Magyarország területének kétharmadát, és ezzel együtt az ott élő magyarok millióit – emelte ki a miniszterelnök.

A magyar nem szerencsejátékos fajta – fogalmazott. Nem hazardíroz hazájával, nem bocsátkozik kétes kimenetelű kalandokba, ha kell, remény nélkül is tud harcolni, de jobban szereti ha a hősiesség és a józan ész is az ő oldalán áll – jegyezte meg Orbán.

Budapest, 2018. október 23. Az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 62. évfordulóján tartott megemlékezés résztvevői a fővárosi Terror Háza Múzeumnál 2018. október 23-án. MTI/Kovács Tamás

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulóján tartott megemlékezés résztvevői a fővárosi Terror Háza Múzeumnál (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Észszerű döntést hoztak a harcosok

A kormányfő szerint az 1956-os szabadságharcosok észszerű döntést hoztak: a szovjetek kivonultak Ausztriából, a magyar kommunisták egymást „bicskázták”, a szabad nyugati világ pedig buzdította a magyarokat, és segítséget ígért. „Egyik oldalon a biztos enyészet reménytelensége, a másik oldalon a többé vissza nem térő, utolsó lehetőség. Meg kellett próbálni, és meg is próbálták. Úgy, ahogy azt csak mi, magyarok tudjuk. Halált megvető bátorsággal, rossz vitáinkat magunk mögé hajítva, teljes egységben és tiszta szívvel” – mondta.

Hozzátette: olyan egységben, ahogy a hont foglaltuk, olyan halált megvető bátorsággal, mint Nándorfehérvárnál és olyan tiszta szívvel, mint 1848 márciusában. Dicsőség a hősöknek – hangsúlyozta.

A miniszterelnök elmondta, minden évben egyre távolodunk 1956-tól, és egyre kevesebben vannak azok, akik részesei vagy tanúi voltak azoknak a napoknak. Sokaktól, akikkel tavaly még együtt emlékezhettünk, el kellett már azóta búcsúzni. A pesti srácokból nagypapák lettek, az Üllői úti facsemeték már derék vastagságúvá nőttek.

Amíg magyarok élnek a Földön, minden évben megemlékezünk 1956-ról és a hősökről – mondta a kormányfő.

A hősiesség és a nagyság példáját kaptuk útravalónak

Orbán Viktor emlékeztetett: jól mondta Faludy György, hogy 1956 nekünk nem emlék és nem történelem, hanem a szívünk és a gerincünk. Magyarország 1956 után még 34 évig kommunista diktatúra volt. Nem volt olyan rég, emlékszünk még: bedeszkázott égbolt, rossz alkuk, alakoskodás, rejtőzködés, lapos félrenézések, bezárt szívek és bizalmatlanság. A diktatúrák rideg mindennapjai általában visszanyesik az emberi méltóságot és még bukásuk után is üresség, megcsappant életerő és kisszerűség szokott maradni – mondta a kormányfő, majd hozzátette: ettől menekültünk meg mi, magyarok, ettől mentettek meg bennünket az ötvenhatos szabadságharcok.

Kiemelte: mi nem az emberi gyengeséget, a meghasonlást, hanem a bátorságot, a hősiességet és a nagyság példáját kaptuk útravalónak. Csak így lehetett, hogy mi, magyarok még a kommunista elnyomás alatt is büszkék lehessünk hazánkra.

Szabadság nem virul a holtnak véréből

A miniszterelnök kiemelte: mi tudunk a legjobban keseregni, mi, magyarok tudunk a legszebben panaszkodni, és a legőszintébben elsiratni magunkat. A teljes reménytelenség és kilátástalanság megéneklésének nagy mesterei vagyunk, hiszen még Himnuszunk is azt mondja: „S ah, szabadság nem virúl //  A holtnak véréből…”

Most mégis itt állunk 1100 évvel a honfoglalás, ezer évvel a keresztény magyar államalapítás után, Európa egyik legrégebbi nemzeteként, túlélve megszállókat és megszállásokat – emelte ki a kormányfő. A többéves megszállások után is mégis megmaradtunk egy nemzetként, hát mi ez, ha nem egy igazi, tőről metszett sikertörténet? – fogalmazott, majd hozzátette: ez a magyar történelem matematikája. A sok-sok mínusz kiadott egy pluszt.

Európa nem olvasztótégely

A kormányfő kiemelte: a nemzetek tisztelték egymás jogait, védték polgáraik érdekeit, jól tudtak együttműködni, és közösen részesültek a béke, a gyarapodás és a biztonság áldásaiban. Európa más, mint a többi kontinens, Európa a nemzetek hazája, és nem olvasztótégely – jelentette ki Orbán Viktor.

Európa nagyságát, erejét és dicsőségét az egymással egyszerre versenyző és együttműködő nemzetállamok adták – fogalmazott Orbán Viktor.

Hangsúlyozta: Európát nem az öntudatos nemzetek, hanem a birodalomépítési kísérletek vitték tévutakra. A birodalomépítési kísérletek és kísérletezők felelősek a huszadik századi szörnyű háborúkért, a tengernyi szenvedésért és a virágzó Európa többszöri feldúlásáért is – emlékeztetett, majd hozzátette: mi, magyarok szenvedtünk már eleget a birodalmaktól.

Budapest, 2018. október 23. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 62. évfordulóján tartott megemlékezésen a fővárosi Terror Háza Múzeumnál 2018. október 23-án. MTI/Kovács Tamás

Orbán Viktor miniszterelnök az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulóján tartott megemlékezésen mondott ünnepi beszédet a fővárosi Terror Háza Múzeumnál (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Brüsszelben újra birodalmi indulót játszanak

A miniszterelnök elmondta, Brüsszelben ma újra birodalmi indulót játszanak, igaz más dallam ez, mint a régi volt. Brüsszelt ma azok uralják, akik a szabad nemzetek szövetsége helyére európai birodalmat kívánnak, olyan európai birodalmat, amelyet nem a népek választott vezetői, hanem a brüsszeli bürokraták irányítanak – mondta.

A kormányfő úgy fogalmazott, akik az Európai Unióból európai birodalmat akarnak gyúrni, kivétel nélkül mind bevándorláspártiak: az európaiság mércéjévé tették a migránsok beengedését, és elvárják, hogy minden ország és nép haladéktalanul alakítsa magát multikulturálissá.

Szándékosan nem éltek a hatalmas rendőri és katonai erejükkel – folytatta –, szándékosan nem védték meg Európát a migránsok tömegeitől. „Ha mi képesek voltunk, ők is azok lehettek volna. Nem a képesség hiányzott, hanem az akarat” – mondta Orbán Viktor.

Szavai szerint „a brüsszeli élcsapat és a többi nemzetállam-ellenes vezető” a migrációt esélynek és lehetőségnek tekinti ma is, esélynek arra, hogy egy multikulturális, kevert népességű, egységessé simított birodalommal váltsák fel a nemzetállamok Európai Unióját. Nemzetállamok nélküli Európa, nemzeti gyökereitől elszakított elit, szövetség a multinacionális erőcsoportokkal, koalíció a pénzügyi spekulánsokkal – sorolta, úgy fogalmazva: „ez lenne itt Soros György paradicsoma.”

Jövőt kell választani

A májusi európai parlamenti választások eldöntik, merre forduljon Európa szekere, és az európai népeknek jövőt kell választaniuk – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor hangsúlyozta: mi, magyarok sem maradhatunk csöndben. Ha bizonytalanul szólnak a harsonák, a legfontosabb és legigazabb ügy köré sem tudunk felsorakozni – mondta.

A miniszterelnök hangoztatta: „válasszuk a függetlenséget és a nemzetek együttműködését a globális kormányzással és ellenőrzéssel szemben. Utasítsuk el a globalizmus ideológiáját, és támogassuk helyette a hazafiság kultúráját.”

„Hiszünk abban, hogy minden nemzet sajátos, a maga módján egyedi, és fényesen beragyoghatja a világ rábízott szeletét. Ezt gondoltuk, sőt, ezért lázadtunk fel már 1956-ban is. Rajongunk a kultúránkért, ami fenntartja és óvja a szabadságunkat. Hiszünk az erős családokban, kivételesnek tekintjük a hagyományainkat és történelmünket. Ünnepeljük a hőseinket, hazánkat mindenekfelett szeretjük. Nem akarunk és nem fogunk lemondani róla semmiféle birodalom vagy globális kormányzás kedvéért. Válasszuk a hazafiság és a nemzeti büszkeség jövőjét” – zárta ünnepi beszédét Orbán Viktor miniszterelnök.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulóján a fővárosi Terror Háza Múzeumnál mécsesgyújtással emlékeztek a hősökre (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Szabadság nélkül nem tudunk élni

Orbán Viktor beszéde előtt felszólalt Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója is. Azt mondta, „a kommunisták született lúzerek voltak, és ezt ők is tudták”. Ezért kellett az erőszak, a terror, a megszállás, e nélkül ugyanis a kommunistáknak esélyük sem lett volna az emberek felett basáskodni – tette hozzá.  Kitért arra is: a magyarok nem voltak és – reméli – soha nem is lesznek politikailag korrektek, mert az megöli a szabadságot, amely nélkül a magyarok nem képesek élni. Hangsúlyozta: itt az ideje, hogy kimondjuk: ami 1989-ben történt, antikommunista forradalom volt, amelynek nem kellett véres szabadságharccá fejlődnie.

Többezres emlékező tömeg

A központi rendezvény helyszínén, a Terror Háza Múzeumnál az Origo információi szerint tízezres tömeg várta a miniszterelnököt. A baloldali ellenzék Bem téri rendezvényén körülbelül négyszázan voltak, a Jobbik a Bródy Sándor utcában tartott rendezvényén hatszázan, míg a Corvin közben, a Mi Hazánk Mozgalom ünnepségén körülbelül 350-en – írta a híroldal.

Kapcsolódó tartalom