A Függetlenség napja sztárját elkerülik az igazán jó szerepek

 

A ’90-es évek foglalkoztatott színésze lassan két évtizede várat az igazi visszatéréssel.

William James Pullman 1953. december 17-én született az Egyesült Államok-beli Hornell városában, New York államban. Egy orvos és egy nővér hét gyermeke közül az egyikként anyai ágon holland, apai ágon észak-ír felmenőkkel bíró színész kezdeti próbálkozásait még színpadon kezdte Kathy Bates társaságában, majd 1987-ben Mel Brooks Űrgolyhókjával robbant be a köztudatba, ahol a Star Wars-paródia főszereplőjeként Han Solót formázta meg, Magyarországon is nagy sikerrel.

Bill Pullman. (Fotó: Getty Images/Axelle/Bauer-Griffin)

Bill Pullman. (Fotó: Getty Images/Axelle/Bauer-Griffin)

Ezután Kirsty Alley-vel bolondozott tovább a Házinyúlra nem lövünkben, majd ’92-ben Tom Hanks és Geena Davis mellett tűnt fel a baseballos Micsoda csapatban. Innen elindult az a meghatározó jelenléte Hollywoodban, aminél alig volt olyan filmje, amiben ne a kor aktuális sztárjaival szerepelt volna.

Jött a polgárháborút feldolgozó Sommersby Richard Gere-rel és Jodie Fosterrel, a Szerelem hullámhosszán szintén Tom Hanksszel és Meg Ryannel, a zseniális thriller, a Bűvölet Alec Baldwinnal és Nicole Kidmannel, és a Wyatt Earp western az igazán parádés Kevin Costnerrel, Gene Hackmannel és Dennis Quaiddel. Ekkor még mindig csak 1994-et mutatott a naptár, és a nagy teherbírású rendezők kedvence továbbra sem állt le.

Sandra Bullock és Bill Pullman az Aludj csak én álmodom című moziban. Fotó: Facebook

Sandra Bullock és Bill Pullman az Aludj csak én álmodom című moziban. Fotó: Facebook

Az Aludj csak, én álmodomban ténylegesen és képletesen is felemelte Sandra Bullockot, de épp csak addig, hogy Will Smith-szel és Jeff Goldblummal az oldalán megmentse a világot a földönkívüliektől a Függetlenség napjában. Kereskedelmileg ekkor ért a csúcsra, a sci-fi őrületes kasza volt világszerte, és utána már azt is megengedte magának, hogy a sokkal kisebb érdeklődésre számot tartó, de szakmailag egyik legnagyobb kihívását tökéletesen elvégző Lost Highway című David Lynch filmmel végképp beírja magát Hollywood jelentős színészei közé. A zaklatott műben tökéleteset alakít a szintén varászlatos Patricia Arquette-tel.

Ezután nem csak a filmek mennyisége, de minősége is jelentősen megritkult, a 2016-os Függetlenség napja második része természetesen sokkal rosszabbul teljesített a mozikban, de ez még nem kéne indok legyen arra, miért nem láthattuk Pullmant húsz éve igazi nagy durranásban.