Ma déli 12-kor élő közvetítésen törli Zuckerberg Facebook-oldalát, jelentette be a tajvani etikus hacker

 

Streaming közvetítésen lehet követni, hogy a Facebook vezérének orra alá borsot törni kívánó fiatalember mit művel.

A szoftverhibákat kutató, etikus hacker Chang Chi-yuan azt állítja, hogy élő közvetítésen mutatja be, miként törli Mark Zuckerberg Facebook-fiókját.

Az élő közvetítés helyi idő szerint vasárnap délután 6, tehát magyar idő szerint déli 12 órakor kezdődik, olvasható a Business Insideren.

Vélhetően azt akarja demonstrálni az akcióval, hogy a Facebook nem tartja biztonságban az adatainkat, hiszen Zuckerberg fiókja is feltörhető, nem tudják védeni, hiába közölte jó előre.

Chang Chi-yuan szerdán jelentette be a demonstrációt huszonhatezer Facebook követőjének. Arról előzetesen nem tett közzé semmit, hogy miként fogja elérni célját délben.

Nem először törnék fel Mark Zuckerberg oldalát. Akkor egy hacker Zuckerberg „nevében” posztolta ki, hogy a hackelés megkezdődött. A The Guardian riportja szerint azt nehezményezte, hogy a hirdetett közösségi célok szolgálata helyett a Facebook csakis üzleti vállalkozássá vált.

Bár a Facebook egyetlen felhasználójának sem teszi lehetővé, hogy törölje az üzeneteit (a törölt üzenetek csak a saját posztjainkból tűnnek el, másoknál megmaradnak), áprilisban kiderült a The Verge tudósításából, hogy a közösségi oldal azért biztos, ami biztos, törölte Zuckerberg privát üzeneteit. Attól tartottak, hogy a fiók nincs biztonságban?

 

Meglehet, volt mit eltüntetni, mert Zuckerberg az embereket (e helyütt lefordítatlanul) egyszerűen „hülye …-oknak” titulálta egy levelében, mint a The New Yorker közzétette.

A Business Insider felvette a kapcsolatot a Facebookkal, és érdeklődött, megerősítik-e a vezérigazgató fiókjának védelmét. Vasárnap déltől kiderül, Chang csakugyan tud-e kellemetlenkedni Zuckerbergnek, vagy csak egy médiablöfföt engedett szabadjára.

Frissítés (2018. szeptember 30, 13 óra):

Az ifjú etikus hacker egy cicás fotó kíséretében kevéssel a meghirdetett időpont után közölte, hogy sajnálja, de úgy döntött, mégsem támadja meg Zuckerberg fiókját.

Közben, mint ismert, 50 millió felhasználó Facebook-fiókjához fértek hozzá támadók egy rendszerhiba miatt. Világszerte sokan, köztük számos hazai felhasználó tapasztalhatta, hogy a Facebook újra beléptette őket a jelszavukkal, nem működött az automatikus belépés.

Biztonsági szakértők szerint célszerű megváltoztatni a Facebook-fiókunk jelszavát.

Alább Zuckerberg vezérigazgató posztja olvasható a (jóval a tajvani fiatalember bejelentett kísérlete előtt) feltört fiókokról.