Kézbe vették az új iPhone-okat: inkább dicsérik, mint szidják

 

Drága az új iPhone, igen, de hogy sikerült? A bemutató után egy héttel szaklapok már próbálgathatták.

iPhone X S (Fotó: EPA)

iPhone X S (Fotó: EPA)

Minden szeptemberben óriási hype előzi meg az új iPhone-ok bemutatóját. A kétévente következő ráncfelvarrások alkalmával (ilyen volt most), nagy a csalódottság, mert a felhasználók egekbe pörgetett elvárásait a finom igazítások nem elégítik ki. Az „újítós” években meg a régi megoldásokat sírják vissza, mondván: míg tartották Steve Jobs hagyományait, minden jobb volt.

Egy hét alatt már némileg csitulnak a hullámok, s már nem csak az Apple bemutató videóira hagyatkoznak a vélemények. Több szaklap kézbe vette a két drágább újdonságot, az iPhone XS-t és XS Max-ot (az olcsó iPhone XR-ről még nincs hír).

Csokorba gyűjtöttük a CNBC, a The Verge, a Mashable, és a TechCrunch meglátásait a felhasználók számára legfontosabb szempontok szerint. Alig akad két azonos vélemény.

Kijelző

CNBC: „Ez az egyik legjobb a piacon (…), még akkor is, ha néhány fejlesztését, mint a megnövekedett dinamikus tartományt csak akkor lehet észrevenni, amikor fényképeket nézegetünk. Nem hinném, hogy a legtöbb ember lát különbséget. ”

The Verge (az XS Max-ról): „Tökéletes videózásra, meg játékra a gyönyörű, nagy képernyő. Szeretem. ( …) Amúgy szoftveresen az XS Max nem használja a kijelzőt több ikon megjelenítésére, vagy a kép a képben videókhoz. Egyszerűen csak minden nagyobb kicsit, de pontosan ugyanaz, mint a kisebb XS-en.”

Mashable (az XS Max-ról): „Tudtam, hogy a képernyő csodálatos, mivel iPhone X tulajdonos vagyok. De egyszerűen minden jobban néz ki az XS Max nagyobb kijelzőjén.”

Face ID

TechCrunch: „Nincs észlelhető különbség a felismerés sebessége, vagy minősége tekintetében.”

The Verge: „Az arcazonosító az XS-en valamivel gyorsabb, mint az X-esen. (…) Szemüveges vagyok, s minden reggel ébredéskor be kell írnom a kódot. A napszemüvegek blokkolják az infravörös fényt, s még mindig akadályozzák a működést.”

Mashable: „Gyorsabb és érzékenyebb, de még mindig nem működik fekvő módban.”

Hangszórók

Mashable: „Ha nagyon odafigyelünk, valóban hallható különbség – ha nem is drámai – a bal és a jobb csatornák között.”

The Verge: “Az XS hangszórói határozottan hangosabbak és tisztábban szólnak, mint amit a X-estől megszoktunk.”

iPhone X S Max (Fotó: EPA)

iPhone X S Max (Fotó: EPA)

Kamera

TechCrunch: “Az iPhone XS portré módjának tesztelése azt mutatja, hogy jelentős mértékben javult, de még mindig produkál furcsa dolgokat. Egyes portrék most is homályosan és a szokatlanul kezelik a fényeket.”.

(…) De az intelligens HDR nagyon ott van. Jelenleg már az a helyzet, hogy nem is érdemes igazgatni a beállításokon, automata módban jobb képeket lő, mintha beavatkoznánk a működésébe.”

Mashable: “A portré mód sokkal jobb az XS és az XS Max esetében, mint a korábbi iPhone-oknál.”

The Verge: “Határozottan jobbnak tartom a Pixel 2 kameráját, de az iPhone XS majdnem ugyanolyan jó, és sokkal jobb, mint az előző iPhone-oknál.”

CNBC: „A kamera kiváló. Remek az iPhone X-esé, meg a Galaxy Note 9-é, de az iPhone XS-szel készült képek jobbak.”

Akkumulátor

TechCrunch: “Az iPhone XS Max nagyobb üzemidőt hoz, egyértelműen túlszárnyalja az iPhone X-esét és az iPhone XS-t.”

Mashable: “Az iPhone XS és az XS XS Max akkumulátorának üzemideje megegyezik az az iPhone X-es készülékemével.”

The Verge: „Az XS Max-et teszteltem, nagyszerű volt. Jobb, mint bármelyik előző Apple-é, s 90 percet ver az X-esre.”

CNBC: „Az akkuk üzemideje jobb, de vegyük figyelembe, hogy csak néhány napig használtam ezeket a mobilokat.”

iPhone X R (Fotó: EPA)

iPhone X R (Fotó: EPA)

Dizájn

The Verge (az XS Maxról): „Mivel a képernyő kitölti szinte a telefon teljes előlapját, az XS Max nem tűnik annyira hatalmasnak, mint a Plus változatok.”

Mashable (az XS Maxról): „Szerettem volna látni egy kisebb notch-ot, meg a hátlapból kevésbé kiálló kamerát.”

TechCrunch (az aranyszín kivitelről): „Sokkal mélyebb tónusú, aranyabb arany, mint az Apple Watch Edition rezes aranya. Valódi drágaságot sugalmaz.”

CNBC: „A design nagyrészt azonos az iPhone X megoldásaival.”

Működési sebesség

The Verge: “Processzor-teljesítmény szempontjából az A12 CPU valójában nem sokkal gyorsabb: az Apple is csak 15 százalékos teljesítménynövekedésről beszél. Nem láttam észrevehető gyorsulást az iPhone X-eshez képest.”

Mashable: „Ha összevetjük mondjuk a Samsung Galaxy Note 9-cel, amely a Qualcomm legújabb Snapdragon 845 chipjét használja, akkor egyértelműen kiderül, hogy az iPhone XS és az iPhone XS Max igazi vadállatok(…).”

„A CPU és a GPU fejlesztései mindent megtesznek a kiterjesztett valóság megoldások és a játékok gyorsítása érdekében.”