Főszabály: ne fizessünk, ha azt írják, ellopták a jelszavunkat

 

A legújabb átveréseket nem lehet csupán ésszel elkerülni, de akad pár tanács, amelyek segíthetnek.

45912239_l

Gondolhatnánk, hogy a vírusok elkerüléséhez elegendő megfontoltan használni a számítógépet. Ha nem látogatunk felnőtt oldalakat, nem töltünk le ismeretlen, vagy lopott programokat, akkor soha nem fog megfertőződni a gép. Sajnos, nem így van.

Kezdjük azzal, amihez nem kell vírusirtó, csak óvatosság

A ma igencsak terjedő átverések két jellegzetes példája közül az egyik a terméktámogatási csalás, a második pedig a felhasználók lopott jelszavakkal kopasztása.

A terméktámogatási csalás esetében az okostelefonon vagy számítógépen rémisztő feliratot látunk, amely arról értesít bennünket, hogy az eszközünk megfertőződött.

A csalók rendszerint megadnak egy telefonszámot és e-mail címet, ha pedig a felhasználó kapcsolatba lép velük, akkor a Microsoft vagy Google alkalmazottainak adják ki magukat, a ráveszik a felhasználókat, hogy vegyék igénybe az emelt díjas „terméktámogatást”.

Ne hívjuk őket és ne fizessünk, ahogy a következő esetben sem

Az ellopott jelszavakhoz kapcsolódó csalás legtöbbször egy e-maillel kezdődik. Ebben értesítenek bennünket arról, hogy tudják a jelszavunkat, bejutottak a gépünkre, ahol ránk nézve kompromittáló adatokat gyűjtöttek össze – például azt, hogy milyen erotikus oldalakat látogattunk meg.

Noha az e-mail csakugyan gyakran tartalmazza egy régi jelszavunkat, ehhez a bűnözők nagy valószínűséggel úgy jutottak hozzá, hogy feltörték valamelyik weboldalt, ahova a jelszóval regisztráltunk. Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy a gépünkre is bejutottak, ezért felesleges engedni a zsarolásnak.

A statisztika szerint jelenleg percenként 9 új kártékony kód jelenik meg

Ez 2018 januárja és júniusa között összesen közel 2,4 milliónyi új vírust jelentett, ami egyébként jelentősen kevesebb a tavalyinál, hiszen 2017-ben összesen 8 millió új kártevőt regisztrált a G DATA vírusvédelmi cég laboratóriuma.

A 2,4 milliónyi új kártevő azonban rendkívül aktív, a jelenlegi toplistákban szinte kizárólag idén megjelent vírusok szerepelnek. Az aktivitásukat mutatja az is, hogy 1000 felhasználóra minden egyes nap közel 100 vírustámadás jut.

Elkerülni a fertőzést

A kártevők hagyományosan fájlok segítségével terjednek, ezért ahhoz, hogy megfertőződjön a számítógép, a felhasználónak le kell töltenie valamit, vagy futtatnia kell egy programot.

Ezért sokan úgy gondolják, hogy ha „ésszel” használják a számítógépet, akkor nincs is szükség külön vírusirtóra. Ralf Benzmüller, a G DATA víruslaboratóriumának vezetője cáfolja ezt. A szakember kiemeli, hogy az új kártevők közül egyre több támad a böngészőkön keresztül, és egy részüknek még fájlokra sincs szüksége ahhoz, hogy megfertőzze a számítógépet.

Ez azt jelenti, hogy egyszerűen böngészés közben megfertőződhet a gépünk, és ehhez nem kell felnőtt-tartalmakat néznünk, elegendő egy olyan hírportált meglátogatni, melynek kódjába kártevőt rejtettek a bűnözők.

A szakember hangsúlyozza, hogy ugyan minden fertőzést nem lehet kizárólag ésszel elkerülni, a tudatos internethasználat ettől még fontos marad. Ne nyissunk meg ismeretlen feladóktól érkező e-mailekhez csatolt fájlokat, ne telepítsünk ismeretlen forrásból származó szoftvereket, hallgassunk a vírusirtó riasztásaira – három tanács, amit érdemes megfogadni.