Olcsó és biztonságos? Hogyan válasszunk jó töltőt?

 

Fele sem tréfa: a rossz töltőnek nem csak a teljesítménye gyenge, kifejezetten balesetveszélyes is lehet.

otportos

Mindenki használ USB-s eszközöket, legyen az tablet, telefon, fülhallgató vagy bármilyen más kütyü, amihez mindenképpen ajánlott egy megfelelő töltőegység beszerzése. Sajnos sok esetben pont ezt a részt hanyagoljuk el, megveszünk mindenféle olcsó terméket, pedig az igazi veszélyforrás pont itt leselkedik, hő és áramütés formájában.

Sokszor ezek az eszközök vagy nem rendelkeznek a megfelelő védelemmel, vagy nem tudják a rájuk írt teljesítmény értéket leadni, így akár magában a töltendő eszközben is kárt tehetnek.

Mitől jó egy töltő?

Közhely, hogy megbízható gyártó termékeit megbízható forrásból kell megvásárolni, de ha valahol, akkor ez itt hatványozottan igaz. A biztonságon sosem érdemes spórolni, szerencsére a nevesebb kínai gyártók még mindig a nyugati árszínvonalhoz mérten olcsón adják portékájukat, írja a Rendelj Kínait tesztportál. Az összeállításhoz a Gocomma töltők tesztje kínált apropót.

A legfontosabb szempont a felhasználónak, hogy az adott eszköz hány darab és milyen típusú kimenettel rendelkezik. A kiindulási alapot az USB-A csatlakozó jelenti, ezt szoktuk csak simán USB portnak hívni.

Terjedőben vannak az USB Type-C konnektorok is, az újabb tableteken, telefonokon, notebookokon, de már töltőkön is találkozhatunk vele, ilyen modell például a BlitzWolf BW-S11.

blitzwolf

A másik fontos dolog, hogy az adott eszköz milyen töltési megoldást ismer, leegyszerűsítve: milyen gyorsan tölti majd fel okoseszközeinket. A gyártók szeretnek trükközni azzal, hogy a saját produktumaikhoz egyedi töltési megoldásokat fejlesztenek ki, így az akkumulátorvezérlő elektronika és a töltő sok esetben „nem beszélnek egy nyelvet”, vagyis csak a hagyományos, de lassabb módon képesek a delejt átvinni. A teljesség igénye nélkül néhány ismertebb gyorstöltési megoldás:

  • QC 2.0; QC 3.0: a Qualcomm saját szabványa, jellemzően Snapdragonos eszközök támogatják
  • Pump Express: MediaTek eszközök gyorstöltési szabványa
  • Adaptive Fast Chagre: Samsung gyorstöltési megoldása
  • Dash charge: OnePlus telefonok saját protokollja

Természetesen van olyan cég, amelyik felfedezte, hogy egy minden szabványt kezelő termékkel jelentős piaci rést lehetne betömni, ilyen például a BlitzWolf féle Power 3S technológia. Ezek az eszközök platformfüggetlenül optimális kimenetet adnak minden terméknek, függetlenül attól, hogy az milyen gyári szabvánnyal kommunikál.

Érdemes még szót ejteni a mostanában terjedő PD – power delivery charging – töltési megoldásról is, amit tipikusan Type-C porttal rendelkező eszközök támogatnak. A Type-C azért jobb, mint a korábbi USB szabványok, mert nagyobb teljesítményt képes továbbítani, gyorsabb vele az adatátvitel, használható video- és hangkimenetként (azaz kiváltja a jack és HDMI csatlakozókat), és mindegy, hogy milyen irányban dugjuk be a csatlakozóba.

A titokzatos PD felirat pedig az USB Power Delivery rövidítése, ami szintén egy új szabvány, és egyik célja, hogy kiváltsa a hagyományos tápegységeket. A technológia lényege, hogy Type-C csatlakozón akár 100 W teljesítményt is képes továbbítani, tehát laptopot, TV-t, monitort és egyéb, most saját tápegységgel rendelkező eszközt képes tápolni univerzális módon.

tolto

Nagyon fontos, hogy a töltőink rendelkezzenek különböző védelmi megoldásokkal, amelyek általában a túláram, túlfeszültség, rövidzárlat, túlmelegedés témaköreit fedik le. Ez azt jelenti, hogy az elektronika automatikusan kikapcsolja a tápegységet, ha az túlterhelődik vagy túlmelegszik.

Hogyan válasszunk?

Gondoljuk végig, hogy hány portra, és mekkora teljesítményre lesz szükségünk, illetve hol szeretnék használni a terméket. Egy háztartásban ma már akár 2-3 gyorstöltésre képes telefon vagy tablet is lehet, és ehhez jönnek még hozzá a power bankok, fülhallgatók, elemlámpák és egyéb elektromos eszközök.

Nyilvánvalóan sokkal helytakarékosabb, ha egyetlen, sokportos állomást használunk, ilyen megoldásai a Xiaominak – Xiaomi 6 portos USB HUB – és a BlitzWolfnak – BW-S7 5 portos töltő – is vannak, érdemes ezek közül választani.

Az sem mellékes, hogy egy eszköz mekkora teljesítményt képes leadni, ehhez persze azt is tudni kell, hogy ezt hogyan kell kiszámolni. A teljesítmény a feszültség és az áramerősség szorzatával egyenlő, tehát egy 5 V-tal töltő tápegység 2 A mellett 10 W teljesítményt fog leadni. Értelemszerűen a feszültség emelkedésével az áramerősség csökkenhet, a QC megoldások tipikusan így működnek.

A tesztportálhoz érkező termékeken jellemzően az alábbi teszteket szokták végrehajtani:

  • túláram elleni védelem tesztelése az áramerősség szakaszos emelésével
  • túlmelegedés elleni védelem tesztelése azzal az áramerőséggel, ahol az eszköz még nem old le (minimum 30 perc)
  • stabilitás teszt a gyártó által megadott maximális teljesítményen (minimum 30 perc)

Fontos, hogy NE VÁSÁROLJUNK olyan töltőt, amely nem rendelkezik a megfelelő védelmekkel, ezért minden esetben ellenőrizzük ezek meglétét a termék adatlapján.

És akkor jött a Gocomma

Mint a bevezetőben írtuk, érdemes neves gyártók drágább termékeit megvásárolni, és nem ezen spórolni. Szerencsére a Kínából rendelés egyik nagy előnye, hogy a nyugati termékeknél olcsóbbak, hasonló minőség mellett.

Számtalan Xiaomi és BlitzWolf töltőt és energiatárolót teszteltek már, és szinte kivétel nélkül remekül teljesítettek, ráadásul mindkettő márkának van magyarországi elérhetősége a XiaomiShop és a BlitzWolf.Shop képében.

A Gocomma a Gearbest sajátmárkás termékcsaládja, és találni köztük remek töltőket, de olyat is, ami nem üti meg a mérce alját sem.

Gocomma háromportos töltő

Amikor kezünkbe veszünk egy töltőt, érdemes megnézni, mit „füllentenek” rá az oldalára. Ilyen értelemben leglátványosabban ennek a töltőnek az értékei falsak, ami 3 A jelölést kapott az alsó portra, a másik kettőn pedig 2 és 1 ampert, de hogy ezt egyben, külön vagy hogyan tudja, az nem derül ki.

haromportos

A hátoldalán ehhez képest 5 V/2 A szerepel, szóval mindenki „válassza ki magának” a szimpatikus értéket. Természetesen mindenféle védelem van benne, állítják, csak vegyük meg.

Nem meglepő módon nem bírta ki a 15 W-os terhelést, helyette egy olyan grafikont rajzolt ki a szoftver, amit nem sűrűn szeretnénk otthon látni. Látványosan beszakadó feszültség, és az eltűnő teljesítmény jól jelzi, hogy ez az eszköz soha az életben nem lesz képes az alsó portra írt 3 ampert szolgáltatni.

Az is gond, hogy ha két Xiaomi telefont dugtak rá vagy a Lenovo tabletet – ez utóbbi quick charge-os, és beszív közel 3 ampert 6 volton -, a probléma akkor is jelentkezett, ráadásul úgy melegedett, hogy alig lehet megfogni, pedig ez egy életszerű felhasználási mód.

A tesztportál azt ajánlja, hogy a 3 portos töltőt a kukába dobás előtt kisbaltával aprítsuk fel, nehogy más használni tudja, s valami baja essék.

Alfawise töltő és lámpa

Az Alfawise töltőnek az esete kicsit eltér a többitől, hiszen ez éjszakai fénynek is használható, LED-es lámpácska, ami tartalmaz 2 db USB-A portot is.

alfawise

Az áramerősség és a feszültség értékekkel legalább nem vacakoltak: 1 A, és nem több. Persze a kérdés az, hogy kinek van olyan eszköze, ami ennél nem vesz fel alapból többet. (Manapság nagyjából senkinek.)

Ezt az értéket gond nélkül leadja, minimális melegedés mellett. Viszont éjjeli lámpának nem rossz, elég jól világít, de még nem túl bántó módon. A fényt az oldalán elhelyezett kapcsolóval tudjuk fel- és lekapcsolni.

Gocomma QC 3.0 képes töltő

A fekete Quick Charge-os töltő esetében 18 W-ot adnak meg összteljesítményre, ez a szokványos feszültségen több mint 3 ampert jelent.

Ebben az esetben is mindenféle védelmet – túláram, túlfeszültség, rövidzár, hőmérséklet, túlzott teljesítményfelvétel – ígérnek, és ez már ránézésre is sokkal hihetőbb, mint az előző termékek esetében.

A Gocomma 1 portos töltő tényleg támogatja a QC 3.0 szabványt, 12 volton szépen korlátozza az áramfelvételt 2 amperre, nem old le, hanem ezt az értéket tartja, ez összességében 24 watt, ami túlmutat az gyári specifikáción, mintegy 50%-kal.

Az 5 V-os teszten is nagyon szépen teljesített, 4,04 A-nál kapcsolt be a túláram védelem, ami azért vicces, mert ez túlmutat a program mérési tartományán, így egy potméteres ellenállással tudták a tesztelők kiprovokálni az eredményt. A 3,8 ampert 13 perc 41 másodpercig tartotta ki, itt kapcsolt be a túlmelegedés elleni áramkör, ami több, mint 25%-kal magasabb, mint a gyári 3 A. Ez eddig a legkedvezőbb eltérés az általuk tesztelt eszközök között.

gocomma

A gyártó által megadott, 3 amper névleges terhelésen újabb 30 perces tesztet végeztek, ahol végig kitartott, vagyis normálisan használva a Gocomma QC-s töltőjét, egy kifejezetten biztonságos, tartalékokban bővelkedő eszközt tudhatunk magunkénak.

Összegzés

Kiderült, hogy a Gocomma gyárt kifejezetten jó és meglehetősen csapnivaló eszközöket is, ebből a hármasból az 1 portos, QC 3.0 képes termékük vizsgázott jól. A három bemenetest meg mindenki kerülje el messzire, míg az Alfawise megoldása jobb éjszakai jelzőfénynek, mint töltőnek.

Nyilvánvalóan a töltőválasztásnál mindenki mérlegelni fogja, hogy a drágább BlitzWolf és Xiaomi megoldások megérik-e a felárat a Gocomma sajátjával szemben, de 1.800 forintért egy QC 3.0 képes töltő és egy Type-C kábel tényleg best buynak tűnik, itthon az utóbbiért kérnek ennyit. Sok más ígéretes Gocomma eszköz közül válogathatunk, érdemes ezeket is átnézni.