Kínai akciókamerák fél áron – 4K, és amit akarunk

 

Vízen és havon, biciklin és drónra szerelve, mindenütt jól jön. És van kifizethető, mégis minőségi kínai változat.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Ha nem ragaszkodunk a GoPro felirathoz, az SJCAM SJ8 fele annyiért hoz minden lényeges paramétert. A Rendelj Kínait tesztportál a baráti árú Plust, s a csúcsváltozat Pro-t próbálta ki.

SJCAM SJ8 Plus

Ez az akciókamera egy jó tradíció folytatása, amelyet több mint három évvel ezelőtt a gyártó az SJCAM SJ4000-rel kezdett el. Az volt az első olyan akciókamera, amely a GoPro szériával volt összemérhető, ám árban jóval kedvezőbb alternatívát nyújtott.

SJCAM SJ8 Plus

Létezik egy még olcsóbb, „small box” verzió is, amiből azonban lényegében mindenféle kiegészítőt kihagytak.

Rendesen összesen tizennyolc különböző tartó, bilincs és egyéb elem jár hozzá, köztük bicikli kormányára szerelhető felfogatás, négy ragadós tappancs, amivel autóba, sisakra és egyéb helyekre ragaszthatjuk. Természetesen vízzáró tokkal adják, amiből viszont iszonyatosan nehéz kivenni, cserébe a gombok remekül működnek rajta. Micro USB port helyett egy Type-C csatlakozót találhatunk rajta, így a 4K anyagok átvitele is felgyorsult.

Beállítható többek között az EV, a fehéregyensúly, a felbontás, fénymérés megváltoztatása, RAW formátum, kép megfordítása, FPV mód. Van analóg kimenet a Type-C porton.

Az IMX 117 szenzort a Sony szállítja, a chipet pedig a Novatek, amelyet a 96683 kódnév alatt kell keresni. A gyári specifikáció szerint nem interpolált módban is képes 4K 30 FPS megjelenítésére, giro stabilizálás mellett.

Full HD-ban 120 képkockával rögzíthetünk, amivel remek lassított felvételek készíthetők, s a time-lapse, a video-lapse, a sorozat mód, az autó vagy a víz alatti funkció sem maradhatott ki. Az erős hardver sok mindenre lehetőséget ad, a látószöget 3 fokozatban állíthatjuk, és halszemhatás kiegyenlítést is bekapcsolhatunk, bár ez utóbbi ütközik a giro stabilizálással.

Kínai modellek esetében itt lehet először találkozni duális WiFi-vel, vagyis a kamera képes 5 Ghz-n is kommunikálni az okostelefonnal. Az applikáción keresztül online lehet streamelni az anyagokat.

(Itt kell megemlíteni a 27 ezres Thieye T5 Edge-t, ami mellett a tesztportál pár hónapja még letette a voksát. Ennek ára lecsúszott, de a képességei nem hasonlíthatóak a SJCAM SJ8 Plushoz.)

Kiváló a kamerával készített fénykép, videó, de azért akadnak szempontok, amelyek árnyalják a képet. Az első dolog a részletesség. Belenagyítva a képekbe sem sokat romlik a minőség, a részletesség jó, a színek szépek, viszont ha valamit nagyon közelről akarunk lekapni, akkor inkább a háttér lesz éles, mint a front. Elég jól kezeli az ellenfényt is, bár ha túl sok van belőle, picit kiégnek a színek.

A videók jók, a giro stabilizálás pedig egészen meghökkentően remekül sikerült. Olyan kiválóan csillapít, hogy szabályosan vízszintesbe húzza a képet, mintha gimballal készült volna. Ez persze egyben azt is jelenti, hogy a minőségen némileg ront a technika, helyenként „túlkompenzál”.

A nagy FPS szám miatt csinálhatunk szuperlassításokat is. 720p-nél még fokozható a hatás a 200 képkocka/másodperc miatt.

Hiba, hogy az akkumulátort és a kamerát nehéz kivenni a helyükről, s az applikáció helyenként nem éppen tökéletes, illetve nem tud külső mikrofont fogadni.

SJCAM SJ8 Pro

Az SJ8 Pro az új sorozat csúcsa, állítja az SJCAM. A 81 ezres kamera külsőre éppen csak a feliratával különböztethető meg a Plustól, de esetében immáron adott a 4K 60 FPS felvétel, a külső eszközök támogatása, választható grafikus megjelenítés, Super View, érintőképernyő, akár 240 képkocka másodpercenként, s az elektronikusan stabilizált 4K videó – ennél jelenleg senki nem tud többet.

A Pro ráadásul külső mikrofont is támogat, amit a sorozat többi tagja nem.

SJCAM SJ8 Pro

Az akkumulátortartó részlegbe került a micro SD kártya foglalat, amiből maximum 128 Gigabyte-os méretet használhatunk. A 4K 30/60FPS-hez erősen ajánlott valamilyen nagyon gyors, UHS-I U3-as kártya beszerzése.

Tizenhét különböző tappancsot, bilincset vagy éppen tokot kapott, ami bőségesen elegendő. Sajnos fejpánt nincs, és a nyitott keret is kimaradt, ezt külön kell megvásárolni.

Persze csak látszólag azonos a holmi az SJCAM SJ8 Plus-szal, hiszen a nagyobb teljesítményt elérendő, mind a hardvert, mint a szoftvert kicserélték. A chipset egy Ambarella H22-es, amit a Xiaomi YI+ is a sajátjának tudhat. A leírások szerint teljesítményben veri a GoPro Hero 5-öt, viszont a cég a hatos sorozatnál átváltott a GP-1 SoC-re, így az összehasonlítás meglehetősen bajos. A szenzort is lecserélték, a Sony az Exmor IMX 377-es számú termékét szállítja az SJCAM-nek.

A lehetőségek: videó, fotó (still), time-lapse, video-lapse, lassított felvétel, sorozatfotó, videó/fotó, autós – DVR – kamera mód. A video-lapse annyiban különbözik a time-lapse-től, hogy a kimenet az elkészült képekből álló videó, míg a videó/fotó mód a mozgóképekből emel ki egy-egy állót a kedvünkért. Az autós kamera funkció pedig giroszkóp alapú elindulás érzékelést, illetve körkörös rögzítést tesz lehetővé.

A fentiek számtalan más kamerából is ismerősek lehetnek, ám ezt rengeteg egyedi funkció egészíti ki. FPV mód, ami analóg kimenetet biztosít drónt reptetők számára, RAW, vagyis nyers formátum, látószög – FOV – állítás, külső eszközök – mikrofon és távirányító – csatlakoztatása, képfordítás, torzítás csökkentés említhető a fontosabbak között.

Ami a videó és képkészítési képességeket illeti, végre bekerült a GoPro féle SuperView, ami a 4:3-as képarány dinamikus, 16:9-esre nyújtását jelenti, vagyis egy széles vásznat, amin jól mutatnak a felvételek. Az elektronikus stabilizálás 4K 30 FPS-ig áll rendelkezésre, sajnos ekkora felbontást 60 FPS mellett még ez a SoC sem képes EIS-sel támogatni.

Kiemelkedő a felvételek minősége, a videókból gyakorlatilag fénykép minőségű állóképeket lehet kivágni. Sajnos a nyolcszoros lassítás csak 720p, de minden más méretben Full HD-t kapunk.

Akad pár szoftveres hiba. Az egyik a dátum elállítódása, a micro SD kártyán többször rosszul jegyezte be a képeket. A másik, hogy néha a stabilizátor rángatja az előképet, ami egyetlen fotó elkészítése után megjavul.

Tudása alapján valahová a Hero 5 és a Hero 6 közé, árban viszont az ötös alá kell tenni. Ha néhány funkciójára nincs szükség, jó kompromisszumot a szintén stabilizált, 4K 30 FPS képes Plus jelenthet.