Megmutatjuk a kifizethető kínai 3D nyomtatókat

 

Akkor szakadt át az ár-tető, amikor megjelent a Prusa Mendel, az első olyan 3D nyomtató, amelyet nagyjából 100.000 Ft-ból lehetett megépíteni.

1

Rengeteget kellett Prusa Mendellel dolgozni, és a sok befektetett óra után sem lett tökéletes az eredmény. Azóta nagyon sok minden változott, fejlődött, sokkal egyszerűbb, és olcsóbb nyomtatók is megtalálhatóak már a piacon, ezekből állított össze a Rendelj Kínait tesztportál egy listát.

3D nyomtató FDM technológiával

Ezt a módszert alkalmazta a Prusa Mendel. A jelenleg legolcsóbb 3D nyomtatási lehetőség lényege, hogy műanyag szálat (filamentet) megolvasztva egy kis átmérőjű fúvókán adagolva, rétegenként egymásra építve elkészül a modell.

2

Mivel ez a legegyszerűbb 3D nyomtatási forma, ezért ez a legelterjedtebb is. Ebben a szegmensben rengeteg gyártó van jelen, például a Creality, a Tevo, az Anet.

Anet A8

Tapasztalatok szerint ez a jelenleg kapható legolcsóbb 3D nyomtató, amivel még jó eredményt el tudunk érni, rengeteg fejlesztést találhatunk hozzá a Thingiverse oldalon.

3

Hátránya a sok plexi elem, idő előtt elérjük azt a szintet, ami után már nem fogjuk tudni továbbfejleszteni a nyomtatót a gyenge váz miatt, pedig még sok lehetőség rejlene benne.

Anet A8 például itt és itt 45-55 ezer Ft közötti összegért kapható.

Tevo Tarantula

Ez az egyik legjobb ár-érték arányú nyomtató, amit most lehet kapni. A vázát nem plexi, hanem alumínium profilok alkotják, melyeket tovább erősíthetünk néhány, már a nyomtatóval nyomtatott elemmel, így egy sokkal stabilabb szerkezetet kapunk az Anet A8-nál.

5

A Tevo Tarantula erénye a megbízhatósága, hogy nem kell széthulló, műanyag vázelemekkel operálni. Az sem mindegy, hogy a pontosságon mennyit rontanak a lötyögő alkatrészek, szerencsére ennél a típusnál nem sokat.

Mindezt jelenleg akciós áron, árfolyamtól függően úgy 47-55 ezer Ft-ért adják például itt és itt.

Creality CR-10

Ez a nyomtató az előbbiekkel ellentétben nagyrészt összeszerelve érkezik meg hozzánk, amivel sok időt takaríthatunk meg. Új, minőségi lépcsőfokot jelent a 3D nyomtatók között, illetve a nyomtatási térfogata is négy és félszer nagyobb – 30 x 30 x 40 cm -, mint az alap Tarantula maximuma.

10

Szinte nem találni rajta plexit, nagyon stabil vázról beszélhetünk. Ára itt és itt bizony 100 ezer Ft fölé emelkedik.

3D nyomtató SLA/DLP technológiával

Ezeknél a nyomtatóknál nem olvasztás történik, hanem, egy speciális, fényre megszilárduló műgyanta képezi a tárgyak anyagát. SLA esetében UV lézer végzi a megszilárdítást, DLP esetében pedig változó, de legtöbbször nagy felbontású LCD kijelzőn a megfelelő képet levilágítva szilárdítja meg a műgyantát.

11

Előnye, hogy sokkal jobb minőségben tud modelleket létrehozni. Számadatokat alapul véve, egy jobb minőségű FDM nyomtató legkisebb rétegmagassága 0,1-0,05mm között alakul, addig az SLA és DLP nyomtatók le tudnak menni egészen 0,025mm-ig is. Mindeközben teljesen más textúrájú tárgy jön létre, sokkal simább, FDM-el szemben nem lehet érezni a rétegenként létrejött „hurkákat”.

Hátránya, hogy az elkészült modellt nem elég csak megtisztítani a támasztó anyagtól, utána kezelni kell Isopropyl alkohollal, majd UV fény alatt teljesen megszilárdítani, hogy tökéletes végeredményt kapjunk. A műgyanta miatt pedig csak jól szellőző helyiségben használjuk a nyomtatót, mert a szervezet számára káros gőzök, gázok szabadulhatnak fel belőle.

AnyCubic Photon

Az egyik legjobb, ár-értékű DLP nyomtató, viszonylag kicsi a nyomtatási térfogata (115 x 65 x 155mm), ugyanakkor teljesen összeszerelve érkezik meg hozzánk, kicsomagoljuk, rövid idő alatt kalibráljuk, és már használhatjuk is.

Jelen esetben egy UV LCD kijelző végzi a levilágítást. A printer egyike a kevés kivételnek ezért az árért, mivel a nyomtató belsejében elhelyeztek egy ventilátort, ami a távozó gőzöket aktív szénszűrőn vezeti át. Ezzel lényegesen csökkenti a levegőbe kerülő mérgező anyagokat.

13

A komoly gépért már 170 ezret is elkérnek.