Horvátország a vb-döntős csapatát ünnepli

 

Megvalósult a horvát álom, történelmet írt a horvát válogatott Oroszországban, bejutottak a foci-vb döntőjébe.


A képek magukért beszélnek, az M1 Híradója megmutatta, hogy néztek ki a horvát városok az esti meccs után.

Egész éjjel ünnepeltek, szerte az országban, Zágrábban hatalmas tömeg nézte a meccset. A végeredmény után együtt ünnepeltek az utcákon, órákon keresztül. De nem csak ott, hanem Boszniában és Szerbiában is drukkoltak a horvátoknak. Sőt, Baranya megyében is megtelt a horvát szurkolói klub.

A horvát főváros főtere pirosba borult a győzelem után, egymás után füstbombáztak az emberek. Volt olyan, aki percekig nem tudta abbahagyni a sírást, annyira örült az eredménynek. A szurkolók egy óriási horvát zászló alá bújtak és azt lengették. Volt, ahol hajnalig ünnepelték nemzeti válogatottjukat.

Óriási volt az öröm a pécsi horvát klubban is. Az országban Baranya megyében él a legnagyobb horvát kisebbség, akik együtt szurkoltak a csapatnak. De Szabadkán is ünnepeltek a horvát kultúrkör rajongói. A kicsiktől a nagyokig mindenki magára vette a horvát mezeket, sálakat és zászlóba burkolóztak. Percekig ugráltak és tapsoltak örömükben.

„Egy picit a régió dicsősége is Horvátország döntőbe jutása” – ezt mondta Orbán Viktor a horvátok sikere kapcsán. A miniszterelnök úgy véli, ők hasonló futballkultúrát képviselnek, mint mi magyarok, így itthon is tudunk örülni a horvátok sikerének.

A horvát válogatott egy hosszabbítás-góllal legyőzte Angliát, így ők játszanak majd a franciákkal a vasárnapi fináléban. A döntőben Horvátország története első, míg Franciaország második világbajnoki címét szerezheti meg.