Pörgős, látványos műsor vezette fel a vb nyitómérkőzését

 

Robbie Williams brit énekes, Aida Garifullina orosz operaénekes és a kétszeres világbajnok brazil Ronaldo főszereplésével látványos zenés-táncos műsorral kezdődött meg csütörtökön az oroszországi labdarúgó-világbajnokság.

Az Oroszország–Szaúd-Arábia nyitómérkőzés előtt szűk másfél órával a spanyol válogatottal világ- és Európa-bajnok Iker Casillas az orosz szupermodell Natalja Vogyjanova társaságában a játéktérre hozta – egy erre a célra tervezett Louis Vuitton bőröndben – a FIFA-világkupát, hogy megmutassa a gyülekező közönségnek, milyen trófea elnyeréséért küzdenek majd a csapatok több mint egy hónapon keresztül.

Ezt követte a csapatok bemelegítése, majd mintegy fél órával a kezdőrúgást megelőzően megkezdődött a show-műsor. Először Csajkovszkij zenéje hangzott fel videobejátszásban Jurij Basmet hegedű- és Danyiil Trifonov zongoraművész előadásában egy, a Moszkva folyóra épített színpadról, aztán a kétszeres aranylabdás, a nemzetközi szövetségnél háromszor a világ legjobbjának választott 41 éves Ronaldo és Robbie Williams futballozott gyerekekkel. A folytatásban a 44 éves brit előadó énekelt táncosok és freestyle futballisták gyűrűjében, őt pedig Alekszandr Boldacsev hárfaművész váltotta a színpadon.

Pár pillanattal később az orosz mitológiából ismert tűzmadár hozta a küzdőtérre a 30 éves tatár származású szopránénekes Garifullinát, aki egy újabb Williams-szám után elénekelte vele az Angyalok című dalt. A színpadon a 32 táncos pár a világbajnokságon részt vevő csapatokat jelenítette meg.

Hamarosan a pályára került a vb hivatalos labdája az Adidas Telstar 18, és a program főszereplői, a világbajnokság kabalafigurájával, a Zabivaka nevű szürke farkassal együtt elvégezték a szimbolikus kezdőrúgást.

A zenés műsor Robbie Williams újabb előadásával zárult.

A folytatásban már a hivatalos nemzetközi mérkőzések előtt szokásos ceremónia zajlott azzal kiegészítve, hogy a tribünről köszöntötte a szurkolókat Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki azt emelte ki, hogy a labdarúgás több milliárd embert egy csapatba kovácsol, s abban nem számítanak a különbségek. Ezt követően Gianni Infantino, a nemzetközi szövetség (FIFA) elnöke szólalt fel, beszédében hangsúlyozta, a következő hónapban a futball meghódítja Oroszországot, Oroszországból pedig a világot.

A 800 közreműködővel megvalósult nyitóműsort – amely a korábbiaknál rövidebb volt és egészen közel került a kezdőrúgáshoz – az orosz Pervij Kanal (Channel One Russia) szervezte. A program kreatív igazgatója Feliksz Mihajlov volt, aki az oroszországi vb korábbi hivatalos eseményeinek körítéséért is felelt, kezdve a selejtezők sorsolásával.

Jót tesz a magyarországi fogyasztásnak is a foci-világbajnokság

Hatalmas az érdeklődés a televíziókészülékek iránt és nagy a forgalom az élelmiszerboltokban is, ahol leginkább a chipseket, snackeket és söröket viszik a vásárlók. De a vendéglátóhelyek is hatalmas forgalomra számítanak, a vb egy hónapja alatt az ország számos pontján kivetítőket szereltek fel a közös meccsnézésekre.

Megállás nélkül töltik fel az árukészleteket a fővárosi élelmiszerüzletekben, már csütörtök délelőtt sok minden ki volt fosztva, ezért folyamatosan kellett után tölteni a polcokat.

Egyre többen vásárolnak ilyenkor televíziót

Egyre többen a nagy sporteseményekre időzítik az új tv-vásárlást. A felmérések szerint idén már az első negyedévben 15 százalékkal több tévét vásároltak itthon, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A szakemberek szerint ez a bővülés pedig tovább folytatódhat a következő hetekben. Egy zalaegerszegi műszaki üzletben már hetek óta nagy a kereslet a tévék iránt.

Azoknak sem kell aggódniuk, akik esetleg nem otthon néznék a meccseket, az ország számos pontján, különleges helyszíneken kivetítőkkel készülnek a vendéglátóhelyek.