Egy Google-bővítménnyel megfigyel minket a kamera, ha gép elé ülünk

 

Bárki telepítheti: rémisztgetésnek nem utolsó, Youtube-szolgáltatásként igénybe venni viszont maga a fejlesztő sem ajánlja.

Már a Google Chrome 56-os verziója óta adott az az alkalmazásprogramozási felület a böngészőhöz, amely automatikusan észleli, ha a felhasználó webkamerát néz.

Most egy német programozó, Mattias Hemmingsson elkészítette és ingyenesen, mindenkinek könnyen elérhetővé tette a FacePause nevű böngésző bővítményt, amely a számítógép, laptop, egyéb eszköz beépített kamerájának segítségével „látja”, hogy mikor néz a felhasználó Youtube videót.

facepause gif

A szolgáltatás lényege, hogy a pár kattintásos telepítés után nem kell többé billentyűzettel vagy egérrel megállítani a videókat, ha nézésük közben más dolgunk támadna.

A Youtube elindításakor megjelenik az arcunk a monitor jobb alsó sarkában. A FacePause megállítja a videót, ha elfordulunk vagy kimegyünk a képből, majd újra indítja a lejátszást, ha visszaülünk.

Bárki kipróbálhatja, akinek van kamerája a gépén. (Sokan úgy használják a laptopot, hogy nem is tudnak a kamera létezéséről.)

Telepítéséhez a Chrome-ban lépjünk a További beállítások / Bővítmények menüpontba, s a keresőablakba írjuk be, „FacePause”.

Hozzáadása után mosolygós arc ikonja jelenik meg a többi kiterjesztés mellett. Innen már csak két lépés van hátra. Előbb engedélyezzük a szolgáltatást a chrome://flags#enable-experimental-web-platform-features címen,

experimental engedelyezese

majd kapcsoljuk be a Youtube használatakor az arcfelismerést.

Face

Mivel a FacePause még kísérleti szakaszban tart, az alkalmazás kissé bugos, elégtelen világítás esetén nem mindig működik tökéletesen.

Kipróbálás után törölhetjük is a FacePause bővítményt, s jöhet vissza a kamerára, mikrofonra a Post-it sárga öntapadó, vagy a szigszalag. Kinek, mi tetszik.

Emlékezetes fotó volt, amit még 2016-ban posztolt Mark Zuckerberg, a Facebook vezér abból az alkalomból, hogy az általa tulajdonolt Instagram felhasználószáma éppen elérte a havi 500 milliót.

Anno a The Next Web figyelt fel a képen két apróságra, amit pedig Zuckerbergnek vélhetően esze ágában nem volt láttatni. Ki is nagyították a részletet.

Zuckerberg-Facebook-Instagram

Látható, hogy a Facebook-vezér – biztos, ami biztos – szigetelőszalaggal ragasztotta le a kamerát és a mikrofont a gépén. Nem ő az egyetlen, az FBI akkori vezérigazgatója is így járt el. És sok mezei felhasználó szintén él ezzel a radikális, ám biztos megoldással.

Figyelemre méltó, hogy az említett FacePause fejlesztője, Mattias Hemmingsson mit ír azon a GitHub oldalon, amelyiken közzétette művét:

„Nem bízom a kamerámban, lefedtem. Tartsuk a programot kísérletnek a Chrome új technológiájával, s nem olyan terméknek, amit minden nap használunk.”