Megmutatjuk a világ legeslegkisebb házát

 

Az egyedülálló épületet Franciaországban "húzta fel" a Femto-ST intézet.

(Kép forrása: Femto-ST)

(Kép forrása: Femto-ST)

Csinos és lakályos, cseréptetővel épült, szép ablakokkal, kényelmes beosztással. Az egyetlen bökkenő: gazdájának egy amőbánál is kisebbnek kell lennie, hogy élni tudjon benne.

Lenyűgöző technikai produkció ez a „mikroház”, amely a szó szoros értelmében a legkisebb, amelyet valaha is építettek: körülbelül 20 mikrométer hosszú.

Mikroház lépésről lépésre. (Kép forrása: Femto-ST)

Mikroház lépésről lépésre. (Kép forrása: Femto-ST)

Hogy ilyen méretben létre tudják hozni, a Femto-ST Intézet csapatának számos csúcstechnológiát – laboratóriumi rendszereket, optikai érzékelőket, robotokat -, kellett egyetlen eszközbe integrálni, amit a kutatók μROBOTEX platformnak hívnak.

Olyan kicsi “robot”-ról van szó, amely vákuumkamrában szilícium-dioxid membránokból álló modelleket állít össze, mondhatni origami-stílusban, amint a The Journal of Vacuum Science & Technology A. tanulmányában írják.

Nem öncélú játékról van szó.

Az μRobotex roppant hatékony eszköz a rendkívül nagy pontossággal felépítendő szerkezetek esetén. Ilyen lehet például optikai szálak készítése a repülőgépmotorok üzemállapotainak, vagy a véredényekben található vírusok megfigyelésére.