Ezzel lehet okostévét csinálni a régi tévéből – nyerő megoldás

 

Műfajának igazi nagyágyúja az Alfawise H96 Pro TV box: árához képest mind hardveresen, mind szoftveresen nagyon ott van.

1492772231954221-696x392

Kezdjük az árcédulával: éppen „flash salen” kínálják, vagyis most alacsonyabb, akciós áron érhető el, mint eddig. A 3GB RAM-mal szerelt 32GB-os változatot bő 20 ezer forintért,  a 64GB-tal szereltet pedig erős 27 ezerért  lehet éppen elvinni.

A csomag

Ha Kínában egy termék exkluzivitását akarják jelezni, a burkolaton vagy a csomagoláson egyes területeket aranyszínűre festenek.

A fekete alapon arany sávos dobozról egy fontos információ azonnal leolvasható: a gyártó szerint a készülék megbirkózik a 4K filmek lejátszásával is, és ez a tesztek alapján még igaz is.

Kibontva egy nagyon pici készülék, távirányító, töltő, HDMI kábel és leírás a jutalmunk. Maga az Alfawise H96 Pro sokkal kisebb, mint a konkurensek. Ennek van egy előnye és egy hátránya: könnyebb elhelyezni a lakásban, cserébe viszont kevesebb porttal rendelkezik, mint amennyi kellemes lenne.

Ezeket a bemeneteket szemből nézve baloldalon és hátul találhatjuk. Ez 2 db USB, 1 db tápbemenet, 1 db AV, 1 db HDMI, 1 db micro SD kártya bővítő helyet, 1db SPDIF – digitális hang – és az elmaradhatatlan ethernet portot jelenti, amiből a legelső számát találta a RendelKinait tesztportál kicsit kevésnek. Ezeket nem árt, ha valamilyen osztóval tovább bővítjük, bár így a mini méret előnyét részben elveszítjük.

Az Alfawise márka a Gearbest saját terméke, máshol egyáltalán nem kapható, bár más néven a szemfülesek azért rábukkanhatnak. Megcsavargatva meglehetősen masszív tárgy benyomását kelti, de azért a műanyag helyenként meg tud roppanni.

Tesztüzem

A TV egyik HDMI bemenetére felfűzve kiderül, hogy a teljes kezelőfelületén átszabott Android 7.1-es fut a hardveren.

A plusz jellel mindent csoportokba szervezhetünk, vagy kitehetünk a kezdő képernyőre, illetve bizonyos fontos alkalmazások – Netflix, Youtube, Googple Play – dedikált ikont kaptak, így könnyebb őket elérni. Minden nagyon logikus és adja magát.

Screenshot_20170803-114848

Jobb felül pedig az eszköz kapcsolat állapotát láthatjuk kis ikonok formájában, amiből elég sok szerepel egy sorban, mivel rengeteg különböző módon kommunikálhatunk. Kétsávos WiFi, amely támogatja a 802.11 a/b/g/n/ac szabványokat, Bluetooth, HDMI 2.0, Gigabites ethernet port áll rendelkezésre, de támogatja például a Miracastot is, ami a telefonképernyőnk tükrözését teszi lehetővé.

Elég a telefonunkon húzogatni az ujjunkat különböző tartalmak megjelenítéséhez. Vicces lehetőség az alkalmazások kilövése a jobb felső sarokban, ilyenkor egy rakéta húz el a kezdőképernyő előtt, és hajítja ki a memóriából az oda nem illő dolgokat.

Az Alfawise H96 Pro gyári fájlkezelője helyett a tesztelők a HD File Managert használták, böngészőből pedig az alapértelmezett Chrome-ot.

Alul, a virtuális menüsorra végre hasznos dolgok kerültek fel, hangerőállítás, képernyőkép készítés, kikapcsolás és a menü elrejtése, ha esetleg filmet akarunk nézni. Márpedig egy TV boxon biztosan fogunk, ezért örömteli, hogy a Kodi lejátszót is feltelepítették.

A beállításokban újabb szoftveres érdekességeket találhatunk, ilyen például a felbontás váltása, ami alapesetben 720p, ez gyorsan megváltoztatható 1080p 60 FPS-re.

Screenshot_20170803-110345

Egyéb érdekesség a HDMI CEC – ami HDMI kábelen keresztüli vezérlést tesz lehetővé – illetve az SDR-HDR váltogatási lehetőség. A lényeg, hogy az Androidot nem érintetlen formájában telepítették fel a hardverre, hanem a lehetőségekhez és az igényekhez képest megpróbálták személyre szabni, hogy a használat minél kellemesebb legyen, a fölösleges dolgokat – például a GPS-t vagy képernyő fényerejének szabályozását – pedig eltüntették.

A hardver papíron – és különösen TV boxokhoz képest – kifejezetten erős.

Érdekes módon a memóriahasználat fel tud menni akár 80% fölé is, hiába használunk Wipe alkalmazást a fölösleges applikációk kikukázására. Újraindítás után viszont szépen visszakúszik 35% környékére, vagyis valamivel több, mint 1 GB-ot használ el alapesetben. Magyarul látszik, hogy a hardverben vannak tartalékok, de így is tele tudjuk szemetelni mindenfélével, ha nem vigyázunk.

Ami a film és zenelejátszást illeti, különösebb problémát nem találni 4K felbontásig.

Az Alfawise H96 Pro mindent simán lekezel, ráadásul hardveresen támogatja a H.264 és H.265 tömörítéseket, így a nagyfelbontású filmek sem fognak gondot okozni. A számtalan szokott formátumból fontos kiemelni az mkv-t, ami zökkenőmentesen fut.

Ezen kívül még a termék ismer vagy 20 hang- és képkiterjesztést, tehát a hozzá nem értőknek sem kell majd a lejátszással szenvedniük.

Kellemes ár-érték arány

A portál tesztje alatt egyetlen hiányosságot mutatott az Alfawise H96 Pro: időnként kissé komótos volt, nem mindig lehetett érezni a hardverből származó előnyöket. A háttértár esetében ez igaz is, ráadásul van egy 64 Gigabyte-os variáns is, nem sokkal drágábban.

A plusz memóriát belakja az operációs rendszer, ebből grátisz sebességnövekedés nem származik, de szerencsére így sem fogjuk lassúnak érezni.

Szép a kezelőfelülete, könnyen használható a mindennapokban, simán lejátszik mindenféle formátumú és felbontású videót, a háttértár kiegészíthető micro SD kártyával, a WiFi duális és támogatja az ac szabványt is. Az ára pedig lényegesen kisebb, mintha vennénk egy új TV-t, ráadásul különböző méretű memóriával és háttértárral szerelt modellek közül is válogathatunk.

Ezért az összegért TV box fronton jelenleg az Alfawise H96 Pro-nál nincs jobb ajánlat.