Ma ezzel a mobillal lehet a világon a legjobb fotókat készíteni

 

Hónapja, hogy a független tesztportál kikiáltotta, fotózásra melyik okostelefon a legjobb. Az új versenyző most a harmadik helyre tolta az akkori győztest.

Természetesen a DxOMark fotótesztelő jelölte meg a győztest, gyakorlatilag megerősítve a Huawei vezérigazgatója, Richard Yu által ügyesen az egekbe korbácsolt várakozásokat.

Ő ugyanis jó előre közölte, hogy a március végén bemutatandó Huawei P20 Pro kamerája jobb lesz minden vetélytársáénál, így az iPhone-nál is.

Azt még viszonylag könnyen tudomásul vette a közönség, mikor hónapja a DxOMark közzétette, hogy az új, kétkamerás Samsung Galaxy S9-es 99 pontos értékkel maga mögé utasította a Google Pixel 2-t (98 pont), és a méregdrága iPhone X-est (97 pont).

Viszont ezúttal sokakat összezavart, hogy a nem is rég még a kifejezetten olcsó kínai kategóriában utazó Huawei csúcskészüléke, a P20 Pro (109 pont) tízet rávert a Samsungra. Sőt, nem csak a háromkamerás, mesterséges intelligenciával dolgozó Pro győzött, hanem az inkább középmezőnybe definiált testvére, a Huawei P20-as is második helyre ugrott fel 102 ponttal.

dxomark huawei gyoztes

Megvették lábon a DxOMarkot, olvasni némelyik topicban. Előtte vajon az Apple, majd a Samsung vette meg?

Inkább talán csak nagyon eltaláltak valamit a kínaiak.

Az új Huawei fotózási képességeit sem lehet természetesen továbbra sem összevetni egy milliós Nikon tudásával, de aki szeret fotózni akár rossz megvilágítási körülmények közepette is, s a mobil állandóan a zsebében van, annak ma a P20 Pro a legjobb választás.

Mert nem dísznek van a harmadik kamera a hátlapján egy színes, 40 (negyven!) megapixeles elsődleges, meg az erre rásegítő fekete-fehér, 20 megapixeles másodlagos kamera társaságában. Mindennek tetejébe jön az említett harmadik, egy 8 megapixeles tele, ami háromszoros (hibrid zoommal ötszörös) közelítést nyújt a képminőség romlása nélkül.

A DxOMark itt olvasható, részletes, szokás szerint grafikonnal és számos tesztfotóval alátámasztott cikkéből kiderül, hogy a Leica által gyártott lencsék, a „vakításnak” tűnő megapixelek, s a fekete-fehér érzékelő által támogatott nagy dinamikatartomány meggyőző eredményt hozott.

Nem kell az összes technikai paramétert végigböngészni, elég a konkurenciával azonos helyen, azonos fényviszonyok közepette készült képeket összevetni.

Különösen fotózásra jó a Pro (114 pont), bár videóban (98 pont) is kicsit előzi társait.

Hogy aztán hány hónapig (hétig?) tudja majd elsőségét tartani a P20-as család, nem tudható. Miként azt sem, hogy a ma kifogástalan szerelési minőségűnek tűnő készülék mit produkál majd két év, vagyis a mai okostelefonok átlagos elévülési ideje elteltével.