Tényleg káprázatos az új Huawei háromlencsés kamerája – sőt

 

Úgy tűnik, királyt avatott az okostelefonos fotózásban a Huawei most bemutatott készüléke.

Huawei P20 Pro

Nagyjából az összes előzetes pletyka és kiszivárogtatás igaznak bizonyult a Huawei P20-asok hardveréről és árairól.

A kínai óriásvállalat hivatalos bemutatója alapján most úgy fest, hogy a Huawei P20 Pro lehet az év legizgalmasabb új okostelefonja.

Míg a Samsung az S9-essel „csak” feljavította az S8-ast, a P20-as készülékcsalád (P20 Lite, P20 és P20 Pro) tele van tömve újdonságokkal.

Annyiban hasonlítanak egymásra, hogy mindkettő a fotózásban akar igazán nagy lenni. (Annyiban meg nem, hogy a Samsung nem másolja az iPhone notch-át.)

Ami a koronaékszert, a P20 Pro-t illeti, sohasem látott tripla kamera található a hátlapján. Adott egy színes, 40 (negyven!) megapixeles elsődleges, meg az erre rásegítő fekete-fehér, 20 megapixeles másodlagos kamera, s mindennek tetejébe egy 8 megapixeles tele, ami hibrid zoommal ötszörös közelítést nyújt a képminőség romlása nélkül.

Ezt ma senki nem adja, sem a független tesztelő szerint legjobb kamerát nyújtó Samsung S9-es, sem más. Erről beszélhetett Richard Yu, a Huawei vezére, mikor magabiztosan megígérte, hogy új okostelefonjuk kamerája az összes vetélytársét legyőzi, az iPhone X-ét is.

A kamera új Leica lencséket használ, háromszoros optikai és a már említett ötszörös hibrid zoommal.

A hardveres adatok szerint rossz megvilágítási körülmények között is ennek kell a legjobbnak lennie: ez az okostelefon-piac legfényérzékenyebb készüléke, akár az ISO 102400 értéket is tudja az egyébként F/1.8; F/1.6; és F/2.4 rekeszidejű lencséivel.

A csúcskészülék a motorháztető alá Kirin 970-es chipsetet, 6 GB RAM-ot, 128 GB belső tárhelyet kapott, IP 67-es védelemmel, 6,1 hüvelykes OLED kijelzővel (felbontása 2240 x 1080 pixel).

Meredek, hogy miközben a készülék csak 7,8 mm vastag, rekordméretű, 4000 mAh-s az akkumulátora.

Ennyi földi jóhoz képest már igazán megbocsátható, hogy lemaradt a belső tárhely bővíthetősége, valamint hiányzik a 3,5 mm-es jack csatlakozó.

Talán még az iPhone klónozás fölött is szemet hunyhatunk, mert a kijelző tetejébe belógó, a szenzorokat tartalmazó notch-ot szoftveresen akár el is lehet tüntetni.

A notch-hoz hasonlóan szintén elfogja a szemlélőt némi déjà vu érzés, mikor kiderül, hogy amolyan iPhone-szerűen egyetlen gomb került az előlap aljába. Richard Yu vezérigazgató szerint nagyon kényelmes lesz a megszokott androidos három vezérlő helyett gesztusokkal irányítani egy gombról a telefont.

Mindezeknek szépen meg fogják kérni az árát, a hamarosan boltokba kerülő P20-as 679, a P20 Pro pedig 899 euróba fog kerülni.

Richard Yu, Huawei vezér kezében a P20-assal, érthető büszkeséggel (Fotó: Reuters/ Gonzalo Fuentes)

Richard Yu, Huawei vezér kezében a P20-assal, érthető büszkeséggel (Fotó: Reuters/ Gonzalo Fuentes)