Ezzel leállíthatjuk a Facebookon a ránk leső alkalmazásokat

 

Ahogy mind többet tudunk a közösségi oldalról, úgy válik egyre kínosabbá az egész. Megmutatjuk azokat a beállításokat, amelyeket érdemes áttekinteni az utóbbi időben kiderült súlyos adatlopási ügyek kapcsán.

Kép: Shutterstock

Kép: Shutterstock

Természetesen szó nincs arról, hogy minden alkalmazás kárt okozna, amelyik követi a tevékenységünket a Facebookon.

Mégis, a Cambridge Analytica hírhedt ügyeitől egészen a Dylan McKay fejlesztő által kirobbantott botrányig már aggályos a dolog: McKay legutóbb éppenséggel azt mutatta ki, hogy az androidos felhasználók telefonálásairól és SMS-eiről évekre visszamenően tud a Facebook. Még azon partnerek neveiről, telefonszámairól, beszélgetéseink hosszáról is adatbázist épít, akik nincsenek regisztrálva a közösségi oldalon.

Éppenséggel tehetünk pár lépést, hogy kontrolláljuk, mégis, milyen alkalmazásoknak adtunk, s milyen engedélyt a tevékenységünk követésére.

Vámpíralkalmazások

Számos szórakoztató applikáció van a Facebookon, amelyiknek egy figyelmetlen kattintással valószínűleg egyszer mi magunk adtunk valaha engedélyt az adatgyűjtésre.

Használhatják a nevünket, a profilfotónkat, a képeinket, a hálózati csatlakozási adatainkat, alkalmasint az IP-címünket is. (A Cambridge Analytica is sok olyan adatot gyűjtött, amikhez a felhasználók úgymond hozzájárultak, nem kellett „feltörni” hozzájuk a fiókokat.)

Lehangoló, hogy a közösségi oldal még akkor is képes követni bennünket az úgynevezett „Mások által használt alkalmazásokkal”, ha töröltük magunkat a Facebookról. Ugyanis azok, akik láthatják az adatainkat, magukkal vihetik azokat az általuk használt alkalmazásokba, amelyekben tárolódnak azután is, hogy már régen távoztunk a közösségi oldal táborából.

Így végezhetünk gyors ellenőrzést a számítógépen

Lépjünk be a Facebook fiókunkba, kattintsunk a jobb felső sarokban a lefelé mutató nyílra, görgessünk le a „Beállítások”-ra, majd nyissuk meg a balra feltűnő „Alkalmazások” menüpontot.

Itt végezhetjük el a gyomlálást.

facebook alkalmazasok beallitasai

Különös tekintettel legyünk az említett „Mások által használt alkalmazások”-ra. Fontoljuk meg, milyen adatokat kínálunk fel másoknak, hiszen – mint a Facebook írja –, „azok az emberek, akik a Facebookon láthatják az adataidat, azokat magukkal vihetik az általuk használt alkalmazásokba. (…)”

facebook masok altal hasznalt alkalmazasok

Ha nem akarjuk, hogy az alkalmazások és weboldalak hozzáférjenek más információkategóriákhoz (például az ismerőseink listája, nemünk vagy a nyilvános adataink), kikapcsolhatjuk az összes alkalmazást. Igaz, utána aztán mi sem tudunk használni egyetlen játékot vagy applikációt sem.

Gyors kontroll a mobil Facebook-alkalmazásban

Az alkalmazás jobb felső sarkában a három vízszintes vonalat érintve válasszuk ki a „Fiókbeállítások”, majd az „Alkalmazások” menüpontot.

mobil facebook adatok

Ha már régen rendelkezünk Facebook fiókkal, s aktívan használjuk is, talán akkor meglepődhetünk, hogy hány látszólag vagy valóban ártalmatlan alkalmazásnak adtunk ki engedélyt.

Fésüljük át a listát.