Lengyel-magyar napok lesznek Budapesten

 

Waclaw Felczak lengyel-magyar napok lesznek március 21. és 24-e között Budapesten – mondta el Rosonczy-Kovács Mihály, a programsorozatot szervező Philidor Intézet igazgatója az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Egy lengyel-magyar táncestet és gálaestet követően a Szent Efrém Férfikar lemezbemutató koncertével folytatódik – mondta el Bubnó Tamás, a férfikar alapítója. Emellett az Akvárium klubban és a Lengyel Intézetben lesznek programok, többek között egy zenediplomáciai konferenciával is várják az érdeklődőket – tette hozzá az igazgató.

Krakkó, 2016. december 9. A Krakkóban tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnök felszólalt a Közép-Európa – egy térség sorsa a történelem sodrában című, Waclaw Felczak professzor születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett konferencián, (MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs)

A magyar-lengyel barátság európai szinten is példaértékű, közös történelmi sors, gondolkodás, értékrend jellemezi ezt a két népet – fogalmazott. A Waclaw Felczak Alapítvány azért jött létre, hogy felfrissítse ezt a barátságot és ennek jegyében szerveződnek meg a lengyel-magyar napok is – fűzte hozzá az igazgató.

Az intézet névadóját, Waclaw Felczak (1916-1993) lengyel történészprofesszort, aki a második világháború idején futárszolgálatot teljesített a földalatti lengyel ellenállás és a londoni lengyel emigráns kormány között, a lengyel-magyar barátság egyik megtestesítőjének tartják. Magyarország története című, 1983-ban megjelent kötete máig a lengyelországi hungarológia alapművének számít.