Mitől olyan nagy szám az új Samsung Galaxy S9-es kamerája?

 

Tegnap volt a hazai bemutató, péntektől kerülnek a boltokba a Samsung Galaxy S9 és S9+ készülékek. Egy nagy dobás van bennük.

Bizonyos távolságból megkülönböztethetetlen a Galaxy S9-es a tavaly S8-astól. Ugyanolyan ívelt forma, azonos kezelőfelület, csak a gondos szemlélő veheti észre, hogy a hátlapon duplakamera van, s elérhető(bb) helyre pakolták az ujjlenyomat-olvasót.

Van még persze pár, leginkább nélkülözhető újdonság: kicsit jobb lett a Dex kezelhetősége (a Dex dokkoló egyszerűbb számítógéppé alakítja a mobilt), szebben szól.

Fejlődött a Bixby, a Samsung mesterséges intelligenciája. A felhasználóknak ez nem sok pluszt ígér a Google megoldásához képest: jelentős részük azonnal kikapcsolja, s remapperrel teszi igazán hasznossá a gombot.

Nem csoda tehát, hogy sokan ironikusan Galaxy S8,5-nek hívják a kilencest, mert valójában az S9-es feljavított változatának tűnik.

Elővételben nem nagyon kapkodtak érte. Mi az, ami mégis érdekessé teszi az S9-et?

A kamerafunkciók.

Szuperlassított videó

Az új csúcskészülékekkel másodpercenként 960 képkockát rögzíthetünk, ezeket a pillanatokat pedig szuperlassított felvételen nézhetjük vissza.

Ha mozgást érzékel, a Samsung Galaxy S9 és S9+ okostelefonok kamerája automatikusan rögzíti a tartalmakat, így mostantól mindennek szemtanúi lehetünk, amiről eddig élőben lemaradtunk.

A képen a slow motion (Forrás: Samsung)

A képen a slow motion (Forrás: Samsung)

A szuperlassított videók készítésekor a felhasználók 35 különféle előretelepített hátterzenéből vagy akár saját lejátszási listájukból is választhatnak, a képernyő érintésével pedig három izgalmas stílusban készíthetnek, szerkeszthetnek és oszthatnak meg GIF fájlokat.

Kedvezőtlen fényviszonyok között is

A jó fotó titka a jó megvilágítás, ugyanakkor gyakran rossz fényviszonyok között kell elkészíteni a képeket.

A legtöbb okostelefon-kamera fix rekeszértékkel rendelkezik, ezért nem képesek igazodni a sötétebb vagy épp világosabb környezethez, így az elkészült felvételek szemcsések vagy elmosódottak lehetnek.

A Samsung Duál Rekesz (F1.5 – F2.4) megoldása, hasonlóan az ember pupillájához, automatikusan több fényt enged be sötétben, és kevesebbet, amikor túl világos van, így tiszta és éles fotók készíthetők vele.

AR hangulatjelek

Az új Samsung telefonokkal a felhasználók saját képükre formálhatják a hangulatjeleket. Olyan emojikat készíthetnek, amelyek kinézetben, hangban és viselkedésben is hasonlítanak rájuk. Az AR Hangulatjel funkció elemzi a felhasználóról készült 2D képet, és feltérképez több mint 100 különböző tulajdonságot az arcon. Ez alapján aztán egy 3D modellt készít, ami tükrözi az arckifejezéseket, a kacsintást és a bólintást.

Az árát tudnánk feledni

Nem csak az iPhone, a Samsung telefonok ára is az égbe megy. Induláskor a Galaxy S9 okostelefon 279.990 Ft-os, az S9+ pedig 309.990 Ft-os ajánlott fogyasztói áron lesz elérhető.

Még az a szerencse, hogy a Samsung telefonok mindig túlárazottan jönnek ki, hogy aztán 3-5 hónap után látványos árzuhanásba kezdjenek.

Bár a Note 8-asnak, s az S8-asnak is már nagyot esett az ára, aki igazán pénztárcabarát és jó telefont akar venni, annak a mai napig az S7 Edge ajánlható: görbült dizájnja már a mostani telefonokat idézi, az akkumulátora nagyobb és erősebb, megbízható, remek fotókat készít, s már 125-130 ezerért el lehet vinni.

Kivéve persze, ha kamerarajongó a felhasználó, mert akkor lehet nyitni a pénztárcát, s rendelni egy S9-est. Per pillanat ebben van a világ egyik legjobb mobilos kamerája.