Egy kattintásra van az átverős háló

 

A pénzügyi adathalász támadások nagy része olyan üzenetek, amelyek olyan weboldalak linkjét tartalmazzák, amelyek legális honlapok hamis verzióira vezetnek.

Az átverős üzenetek célja, hogy minél több banki felhasználói hitelesítő adathoz jussanak hozzá, s ezek segítségével elérjék az online tranzakciókhoz szükséges felhasználói fiókokat, majd egyszerűen ellopják az áldozatok pénzét.

Minden második kibertámadás az áldozatok pénzének ellopására törekszik.

Tavaly a Kaspersky Lab antiadathalász technológiái több mint 246 millió alkalommal észleltek olyan oldallátogatást, amelyen különböző adathalász módszereket kíséreltek meg. Ebből 53% kifejezetten pénzügyekkel kapcsolatos honlapokra próbálta átirányítani a felhasználókat, amely 6%-os emelkedés 2016-hoz képest.

Most először emelkedett az adathalász próbák száma 50% fölé.

kaspersky

Kép forrása: Kaspersky Blog

Tavaly a pénzügyi adathalász támadások összesítése – bankok, online fizetési rendszerek, valamint webshopok elleni támadások – alapján kiderült, hogy ez a kategória első alkalommal került a TOP 3 kibercsapdák közé.

A kiberbűnözők érdeklődése az általános fiók adatok ellopásától a pénzügyi fiókok irányába tolódott.

Az adatok azt is mutatják, hogy a Mac felhasználók egyre nagyobb veszélyben vannak.

A közhiedelemmel ellentétben a Mac eszközök biztonsága is sérülékeny: 2016-ban még az adathalász támadások 31,38%-a irányult pénzügyi adatok ellopására, majd ez a szám tavaly rekordméretűre duzzadt 55,6%-kal.

Az adathalászat elleni védekezés érdekében az alábbiakat javasolják:

  • Mindig ellenőrizzük egy honlap valódiságát, mielőtt online fizetnénk. Például a https kapcsolatot, a domain nevet, magát a szervezetet.
  • Használjunk megbízható biztonsági megoldást, amely viselkedés alapú antiadathalász technológiát alkalmaz. Ez lehetővé teszi a még ismeretlen adathalászok azonosítását is.