Téli olimpia: Történelmi tettet hajtottak gyorskorcsolyázóink

 

Történelmi tettet hajtottak végre a magyar rövid pályás gyorskorcsolyázók a phjongcshangi olimpián. Sem Keszler Andrea, sem Jászapáti Petra nem jutott tovább a női 500 méter elődöntőjébe, Nagy Konrád pedig a 29. helyen végzett a férfi gyorskorcsolyázók 1500 méteres versenyében. Marcel Hirscher osztrák síző megszerezte karrierje első olimpiai aranyérmét.

A Liu-testvérekkel, Knoch Viktorral és Burján Csabával felálló csapat új országos csúcsot korizott

Történelmi tettet hajtottak végre a magyar rövid pályás gyorskorcsolyázók a phjongcshangi olimpián. Döntőbe jutott a férfi váltó, és ezzel az is biztossá vált, hogy Magyarország éremért küzdhet a február 22-ei fináléban. Ilyen eredményt magyar férfiak korábban egyszer sem értek el ebben a sportágban olimpián.

A döntőbe jutás azért is számít bravúrnak, mert eddig nem minden magyar élt át sikerélményt ezen az olimpián. Már a váltó elődöntője előtt egyéniben is meglátszott, hogy magyar szempontból sokat számított az első napok tapasztalata – mondta Liu Shaolin Sándor.

A férfiak keddi 1000 méteres selejtezőjében Liu Shaolin Sándor úgy állt rajthoz, hogy múlt szombaton egy pontszerző ötödik hellyel kezdte az olimpiát. Öccse viszont saját bevallása szerint elizgulta a bemutatkozást, amikor kizárták a leghosszabb egyéni táv elődöntőjében.

Mindez visszaköszönt 1000 méteren is. Liu Shaolin Sándor azzal bizonyította koncentráltáságát, hogy akkor sem torpant meg, amikor kétszer újraindították előfutamát. A rajtismétlésnek előbb egy korai indulás volt az oka, majd másodszor azért volt rá szükség, mert a világbajnok összes ellenfele elesett a verseny elején. A harmadik rajtot követően Liu Shaolin Sándor remekül összpontosított, és végül futamgyőztesként jutott tovább a szombati negyeddöntőbe.

Ott azonban egyedül neki szurkolhatnak a magyarok, testvére ugyanis búcsúzott a küzdelmektől. Liu Shaoang egy kockázatos előzés során követett el szabálytalanságot, majd el is esett. Akárcsak múlt szombaton 1500 méteren, Shaoangot most 1000 méteren kizárták.


Ezek után az volt a kérdés, hogy a kudarc mennyire hat ki Shaoang teljesítményére a váltók elődöntőjében. A csapat szerencséjére azonban a fiatal sportoló összeszedte magát, és fontos szerepet vállalt a csapat továbbjutásában.

A Liu-fivéreken kívül Knoch Viktorral és Burján Csabával felálló magyar váltó az új olimpiai csúcsot felállító dél-koreaiak mögött a második helyen jutott tovább a február 22-ei

“Addig van időnk kipihenni magunkat, kifújni magunkat, átgodnolni, hogy mit akarunk. És nincs veszítenivalónk innentől kezdve” – mondta Knoch Viktor.

A jövő csütörtöki döntőben Magyarország Dél-Koreán kívül Kínával és Kanadával küzd meg az éremért.

Két magyar volt érdekelt a női 500 méter elődöntőjében, de egyikük sem jutott tovább

Nem sikerült jól Keszler Andrea rajtja az 500 méteres táv negyeddöntőjében, a magyar versenyző a rajt után a harmadik helyen korcsolyázott. A folytatásban Keszler mindent megpróbált az előzés érdekében, végül azonban nem tudott javítani pozícióján. A befutónál ráadásul rálépett egy bójára, és elesett, így futamában a harmadik helyen végzett, amellyel nem került be az elődöntőbe.

“A tempóval voltak bajok. Sok idő volt, mire sikerült elkapnom a tempót, aztán a végén agyon szűken akartam hozni, hogy hátha a célba sikerül benyújtanom – csak túl közel mentem az utolsó bójához és ebből lett az esés” – mondta Keszler Andrea.

Jászapáti Petra a negyedik futamban volt érdekelt, azonban a 19 éves magyar lány – Keszlerhez hasonlóan – rosszul kapta el a rajtot, így a negyedik helyen haladt.

A befutónál sikerült ugyan nagyon közel kerülnie ellenfeleihez, ám ez sem volt elég az elődöntőbe jutáshoz. Minimális különbséggel, de lecsúszott a továbbjutásról, negyedik lett futamában.

Az olimpiai bajnoki címet az olasz Fontana nyerte, aki az első aranyát szerezte meg eddigi egy ötkarikás ezüstje és négy bronzérme mellé.

A magyar rövid pályás gyorskorcsolyázók legközelebb szombaton lépnek jégre. Akkor rendezik a női 1500 méter előfutamait, férfi 1000 méteren pedig Liu Shaolin Sándor már a döntőbe jutásért küzdhet.

Nagy Konrád a 29. helyen végzett a férfi gyorskorcsolyázók 1500 méteres versenyében

A magyar sportoló a hatodik párban versenyzett egy kínai ellenféllel, akit megelőzött, végül 1 perc 49 egész 1 századmásodperces eredménnyel ért célba. Ezzel pedig a 29. lett a 35 fős mezőnyben. Nagy Konrád négy évvel ezelőtt Szocsiban a 26. helyen zárt ebben a számban. Nagy jövő pénteken 1000 méteren is indul.

Megszerezte karrierje első olimpiai aranyérmét Marcel Hirscher

Az osztrák síző az elmúlt hat évben magabiztosan uralta a világkupa sorozatot, most pedig az ötkarikás játékokon is győzött alpesi összetettben. Célba ért a szám két magyar résztvevője is. Samsal Dalibor a 32., Kékesi Márton pedig a 35. helyen zárt.

Marcel Hirscher úgy érkezett meg Phjongcshangba, hogy 28 évesen hatszoros világbajnok, az elmúlt hat évben csak ő nyerte meg az összetett világkupát, és nála több versenyt mindössze egy alpesi síző nyert meg a sorozat 51 éves történetében. Az olimpiai bajnoki cím azonban hiányzott Hirscher gyűjteményéből. Egészen mostanáig.

Az egy lesikló és egy műlesikló futamból álló kombinációt a tőle megszokott lendületes síeléssel nyerte meg az osztrák klasszis. Már a gyors számban is jobban teljesített legnagyobb riválisainál. A viadal felénél a 12. helyen állt, viszont nem volt előtte olyan síző, aki nála jobb szlalomosnak számít.

Hirscher a műlesikló futamban káprázatosan versenyzett. Ő volt a leggyorsabb a pályán, és a két futam összesített időeredménye alapján karrierje első olimpiai aranyérmét szerezte meg.

„Gyermekkori álmom vált valóra. A játékok előtt hatalmas volt a nyomás rajtam. Ezt a viadalt azonban megnyertem, hihetetlen, hogy már az első versenyemen elértem a célom” - mondta Hirscher, aki további két számban is esélyes az aranyéremre.

Férfi kombinációban mindkét magyar alpesi síző célba ért

Műlesiklásban Samsal Dalibor és Kékesi Márton is csaknem 30 helyezést lépett előre. Samsal a 32. helyen zárt, míg a szlalomban bravúros mentéseket bemutató Kékesi 35. lett.

A rendkívül nehéz phjongcshangi pályákon több kiváló síző is nagyot bukott. Egy orosz sportoló lesiklásban, az osztrákok olimpiai bajnoka, Matthias Mayer, pedig műlesiklásban esett hatalmasat.

Kónya Ádám is bemutatkozott ma délelőtt a téli olimpián

A magyar sífutó a klasszikus stílusú sprint selejtezőjében indult. Kónya Ádám végül a 68. helyen végzett a 80 fős mezőnyben a kvalifikációban. A továbbjutó helyektől 14 másodpercnyi távolságra volt, a döntőbe ugyanis az első harminc került be. Kónya Ádámnak ez az első téli olimpiája, pénteken pedig rajthoz áll másik számában is, a sífutók 15 kilométeres szabadstílusú versenyében.