Számítógépekből visszanyert aranyból készül az ékszer

 

Kincsekké varázsolják az elektronikai hulladékot a Bayou with Love „The Circular Collection” nevet kapott ékszerkollekcióval.

Dell Recycled Gold Process Image

A Dell és a színésznő, vállalkozó és aktivista Nikki Reed bejelentette együttműködését, amelynek célja egy megújuló forrásokat felhasználó tervezői mozgalom létrehozása.

A Bayou with Love és a Dell The Circular Collection kollekciója egy új, limitált kiadású ékszerkollekció, amelyet az Egyesült Államokban gyártanak, és amelyhez kizárólag a Dell újrahasznosítási programjaiban visszanyert aranyat használják fel.

A 14 és 18 karátos aranygyűrűket, fülbevalókat és mandzsettagombokat tartalmazó kollekciót még az idei Consumer Electronics Show kiállításon mutatták be, hogy felhívják a figyelmet az elektronikai hulladékok, illetve az eldobható elektronikai eszközök környezeti hatására, illetve arra, hogy mindannyian tehetünk valamit a körforgásra épülő gazdaság megteremtéséért.

A Dell pedig bejelentette az iparág első olyan kísérleti programját, amelyben elektronikai hulladékból származó aranyat használnak fel több millió új számítógép, köztük a Latitude 5285 modell alaplapjához.

A kidolgozott aranyvisszanyerési folyamatnak a Trucost tanulmánya szerint 99 százalékkal kisebb a káros hatása a környezetre, mint az arany hagyományos bányászatának. Ezzel a Dell a műanyagok mellett a nemesfémekre is kiterjeszti az újrahasznosítási programját: a következő évben több millió új alaplap állítható elő a módszerrel.

Jelenleg az elektronikai hulladékoknak mindössze 12,5 százalékát hasznosítják más termékekben. Ennek eredményeképpen, ha csak a lecserélt telefonokat számítjuk, Amerikában körülbelül 60 millió dollárnyi arany és ezüst kerül a kukába évente.

Az új Circular Collection és a Dell kísérleti programja példázza, hogy ezeket az anyagokat újból felhasználva gyönyörű és értékes termékek állíthatók elő.

A régi műszaki eszközökben található arany újbóli felhasználásának nem csupán gazdasági haszna van. A környezetre és a társadalomra nézve is hatalmas előnyökkel jár, hiszen előállítása – az aranybányászattal ellentétben – nem káros az emberi egészségre, és nem jár szennyezőanyagok keletkezésével.