Több százezer denevér tart rettegésben egy ausztrál várost

 

A nagy testű, denevérek rendjébe tartozó repülőkutyák múlt héten özönlöttek be Charters Towers-be.

Az alapvetően csendes ausztrál kisváros, Charters Towers utcáin az elmúlt napokban alig lehetett embert is látni, mivel a lakosok alig mertek kilépni otthonaikból. A települést ugyanis elözönlötték a nagy testű repülőkutyák, amelyek népes csapatokban csüngenek fejjel lefelé mindenfelé a fákról és az épületekről.

A város polgármestere elmondta, hogy korábban is okoztak fejtörést a denevérek, de most igazi rémálommá változott miattuk a város. A helyi tanács már lezárt két közparkot, egy uszodát és több közterületet. A hétvégén a város lakói egy tiltakozás erejéig kimozdultak ugyan otthonaikból, hogy a tanács tegyen lépéseket a „denevérterror” ellen, de egyelőre a helyi városatyák is tanácstalanul állnak a helyzet előtt.

A város egykor aranybányászattal foglalkozott, és a repülőkutyák mindig is nagy kolóniákban voltak náluk jelen a régióban lévő őshonos eukaliptuszok túlszaporodása miatt, de a mostanihoz hasonló mértékű problémát eddig még nem okoztak. Charters Towers utcáin orrfacsaró bűz terjeng, az állatok visítása pedig különösen esténként elviselhetetlen. Ráadásul épp most tartanak a párzási időszak kellős közepén.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a denevérek súlyos betegségeket is terjeszthetnek. De az környezet- és örökségvédelmi minisztérium szerint az állatok megölése nem megoldás: egyrészt a lőfegyverek használata a városban nagyon veszélyes, másrészt a megölt állatok helyét hamar átvennék máshonnan érkező denevérek.