A Viszkis, A martfűi rém és a többiek - a magyar krimi nyomában

 

A Viszkis túlszárnyalná Kincsemet? A valós történet filmes változata vitathatatlanul reneszánszát éli, Antal Nimród filmje egyre több embert vonz a mozikba. A magyar krimi útja pedig egyre jobban szélesedik.

Néhány héttel ezelőtt Antal Nimród új filmjének bemutatója kapcsán elég komoly vita ütötte fel a fejét a közösségi oldalakon. A polémia legkevésbé a film minőségét érintette, sokkal inkább azt az erkölcsi kérdést feszegette, hogy vajon ildomos-e ma is népszerűsíteni azt a bankrablót, aki a ’90-es években 142 millió forintot lovasított meg a bankokból, joga van-e a médiának (mint annak idején) újra népi hősként beállítani Ambrus Attilát.

A Viszkis jelenetfotó

A Viszkis jelenetfotó

Sokak szerint ugyanis hiába ülte le megérdemelt büntetését a Viszkis néven elhíresült erdélyi, volt jéghokis, mégiscsak egy köztörvényes bűnöző. A film pedig film, tesszük hozzá, ami teljesen nyilvánvaló módon nem a pénzszerzés eme műfaját kívánja példaként állítani senki elé, csupán bemutatja azt, ami akkortájt történt. És az is nyilvánvaló, hogy a fiktív elemeket is felvonultató mozi archív felvételei akár nosztalgikus érzéseket is kiválthatnak a nézőkből. Ha másért nem, hát csak az idő okán, ami elmúlt. A múlt idő miatt. De még ez sem elegendő érv arra, hogy az ember feltétlenül jónak nevezzen egy filmet. Ehhez bizony az kell, hogy az a film bizony jó legyen.

AViszkis_jelenetfoto (29)

A Viszkis pedig úgy tűnik, hogy komoly sikerrel veszi az akadályokat. A bemutató óta eltelt két hétben a filmre már többen voltak kíváncsiak, mint ugyanennyi idő alatt a nézőszám csúcstartó Kincsemre. Eddig több mint 165 ezren váltottak jegyet, ami egyúttal azt is jelzi, hogy valószínűleg azokat is sikerül visszacsábítani a moziba egy magyar filmre, akik ettől általában menekülnek. Persze ebben az évben már komoly mérföldkövekhez érkezett el jó néhány magyar film, s ha nézőszámban feltétlenül nem is követik ezt az eredményt, azért egytől egyig szépen illeszkednek abba a sorba, amely például a krimi műfajában is újra jó minőségű, sikeres magyar filmekről szólnak.

A Martfűi rém című film egyik jelenete. Forrás: Big Bang Média

A Martfűi rém című film egyik jelenete. Forrás: Big Bang Média

 

Itt lenne a megtörtént eseményeken alapuló Martfűi rém, az első magyar sorozatgyilkos történetét hitelesen bemutató vérfagyasztó thriller Sopsits Árpád rendezésében olyan kiváló színészekkel, mint Anger Zsolt, Balsai Mónika, Trill Zsolt, Csépai Eszter, Bárnai Péter.
Vagy a nemrégiben bemutatott Budapest Noir Gárdos Évától, a film ami Kondor Vilmos könyve alapján kelt életre és az 1930-as évek budapesti politikai, alvilági és újságírói köreibe enged bepillantást egy gyilkosság kapcsán.
De eszünkbe juthat még Köbli Norbert forgatókönyvíró első bűnügyi tévéfilmje, A vizsga is, amely mesterien villantja fel a magyar ügynökmúltat thrillerként működve.

A Gordon szerepét alakító Kolovratnik Krisztián a Kondor Vilmos azonos című regénye nyomán, Gárdos Éva rendezésében készülő Budapest noir című fim forgatásán 2016. március 9-én.MTI Fotó: Kallos Bea

A Gordon szerepét alakító Kolovratnik Krisztián a Kondor Vilmos azonos című regénye nyomán, Gárdos Éva rendezésében készülő Budapest noir című fim forgatásán 2016. március 9-én.MTI Fotó: Kallos Bea

A régebbi mozik közül mindenképpen érdemes megemlíteni a Top 10-es magyar krimik között szereplő a Mielőtt befejezi röptét a denevér (r: Tímás Péter, 1989.) vagy Cserhalmi Györggyel a főszerepben a Dögkeselyű (R: András Ferenc, 1982.) című mozit, vagy a kedves humorú, a mai napig is szórakoztató Ötvös Csöpi sorozatot Bujtor Istvánnal és Kern Andrással.

Kern András - Bujtor István: A szerencse fia című új filmjének egyik jelenetében

Kern András – Bujtor István: A szerencse fia című új filmjének egyik jelenetében

Szóval, ha időnk engedi érdemes időt szakítani a magyar krimire, mostanában inkább thrillerre, szélesítsük a horizontunkat Hollywoodon túl is, mert a nemzetközi mérce már a hazai krimik esetében is jól tetten érhető.