A Time magazin megmagyarázta az év embere különös címlapját

 

A hallgatást megtörő áldozatokat ismerte el idén a lap.

Harvey Weinstein procuder, Kevin Spacey színész-rendező és több más neves férfi zaklatási botrányának napfényre kerülése után szexuálisan zaklatott és megtámadott nők milliói osztották meg saját történetüket a világhálón.

A mozgalom spontán indult októberben, miután Alyssa Milano színésznő és aktivista egyik facebookos ismerőse barátjának javaslatára a következő üzenetet írta ki a Twitter mikroblog portálra: “Ha titeket is szexuálisan zaklattak vagy bántalmaztak, írjátok ki válaszul erre az üzenetre, hogy engem is” (me too). Az üzenetre két nap alatt közel egymillióan válaszoltak. A #MeToo mozgalmat Tarana Burke aktivista alapította meg a Twitteren egy évtizede, hogy felhívja a figyelmet a szexuális erőszakra.

A Time szerdán az NBC televízió Today című showműsorában ismertette az idei “év emberét”, mely nem egy ember, hanem a #MeToo társadalmi mozgalom lett.

A lap különszámának címlapjára a kampány “hangjait”, Ashley Juddot, Taylor Swiftet, Susan Fowlert, Adama Iwut és Isabel Pascual tették. A fotó furcsaságát egy látszólag lemaradt nő adja, akinek csupán karja látszik a képen, melyre van logikus magyarázat, nem photoshop-bakiról van, valójában a többi zaklatott férfit és nőt képviseli.

“A szóban forgó képen csak részben látszó nő egyébként egy kórházi dolgozó Közép-Amerikából, akinek magánéletét sajnos negatívan befolyásolta volna, ha vállalja az arcát” – nyilatkozta a szerkesztő, Edward Felsenthal, aki azt is elárulta, hogy a hölgy konkrét kívánsága volt, hogy ő “testesíthesse” meg a többi áldozatot.

Seven current and former employees of New York City's Plaza Hotel—from left: Veronica Owusu, Gabrielle Eubank, Crystal Washington, Dana Lewis, Paige Rodriguez, Sergeline Bernadeau and Kristina Antonova—filed a suit against the hotel for “normalizing and trivializing sexual assault” among employees there. "I am a single mother. I have an 11-year-old daughter, and she’s depending on me,” says Lewis, who still works at the hotel to make ends meet. “My entire life revolves around her. I wasn’t really left with the option of leaving. I’m not left with the option of giving up. I want to show her that it’s O.K. to stand up for yourself. If you keep fighting, eventually you’ll see the sun on the other side." (Fairmont Hotels & Resorts, which owns the Plaza, said it takes remedial action against harassment when warranted.) The Plaza Hotel Plaintiffs are among the Silence Breakers, TIME's Person of the Year. Read the full story on TIME.com. Photograph by Billy & Hells for TIME. #TIMEPOY

TIME (@time) által megosztott bejegyzés,

Donald Trump amerikai elnök, akit szintén több nő vádolt meg helytelen szexuális magatartással, a második helyen végzett. Trump tagadta, hogy bármi hasonlót követett volna el. A harmadik helyet Hszi Csin-ping kínai elnöknek ítélték oda.