Tényleg olcsó vásárolni ezekben a kínai webáruházakban

 

És többnyire adott a biztonságos megoldás is: ha nem érkezne meg az áru, vagy hibásan, sérülten szállítják ki, akkor is visszakapjuk a pénzt.

Vonzó árakkal, ingyenes vagy filléres szállítással csábítanak a kínai (vagy nagyon kínainak tűnő) webáruházak, de joggal aggódhat az a megrendelő, aki vámérték fölött vásárol tőlük.

Kép: Shutterstock

Kép: Shutterstock

Rulettet játszik, ha a boltot arra kéri, hogy a ténylegesnél jóval alacsonyabb értéket írjon a lehetőleg feladó nélküli csomagokra. A bolt ugyan teljesíti a kérést, de ez messze nem jelent biztosítékot arra, hogy nem akad fenn a vámon a küldemény.

Van megoldás.

Az ügyesebb kínai áruházak működtetnek európai részlegeket, s azokból rendelve már nincs vám- és import termék áfafizetési kötelezettség, az árucikk csakugyan annyiba fog kerülni, amennyit a vásárláskor fizetünk érte.

Ráadásul az ingyenes szállítási idő harmincról néhány munkanapra csökken.

Íme, pár kattintásra elérhető, egyenesen az európai raktárral rendelkező részlegre mutató (és a szakfórumok értékelései alapján megbízhatónak tartott) áruház linkje:

A lista korántsem a teljesség igényével készült, ennél több bolt tart fenn európai raktárt. Sőt a példában szereplők más EU-s országbeli címeken szintén fellelhetők.

Ezenkívül fizetés előtt érdemes még egyszer ellenőrizni, hogy a választott drágább árucikk adatlapján DE, FR, ES, vagy más EU-s cím van-e feltüntetve, s még csak véletlenül sem CN vagy HK. (Utóbbi kínai vagy hongkongi raktárt jelent.)

S hogy a biztonságunk is meg legyen: lehetőleg válasszuk azt a webáruházat, ahol lehetséges PayPallal fizetni.

Ha csak egyszer végigcsináljuk az egyszerű regisztrációt – jelképes, pár száz forintos összeggel terhelik meg biztonsági okokból a számlánkat –, akkor a PayPal mintegy beékelődik az internetes számlánk (kártyánk) és a webáruház közé.

Ettől kezdve a fizetéseinket a PayPal beiktatásával végezhetjük. Ha nem érkezik meg a kifizetett áru, vagy hibásan, sérülten vesszük át, akkor is visszatéríti a pénzünket.