A szoftveripar lesz a nagy nyertese a hálózatba kapcsolt autók időszakának

 

A GSMA adatai szerint a hálózatba kapcsolt autók piaca 2020-ra 151 milliárd dolláros üzlet lesz.

A tradicionális, ma is ismert autóiparnak 2030-ra elég komoly gondjai lesznek, legalábbis a RethinkX szakértői csoport 2017-es, Rethink Transportation 2020-2030 jelentése alapján.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A tanulmány szerint az amerikai autóiparból eltűnő pénzeket jó részben a különböző, autóiparhoz közel álló szoftverfejlesztő és szolgáltató cégek fogják bezsebelni.

Ha ezt az információt kiegészítjük azzal, hogy a hálózatba kapcsolt autók globális piacának értéke 2020-ra várhatóan eléri a 151 milliárd dollárt – mindezt pedig az olyan szolgáltatások fogják hozni elsősorban, mint a navigáció, a kiberbiztonsági megoldások és az infotainment mobil hálózati kapcsolatra építve.

A Statista adatai szerint, a hálózatba kapcsolt autók magyarországi penetrációja jelenleg 0,9 százalékon áll (a KSH alapján ez körülbelül 30.000 autót jelent), ami 2021-re viszont 12,7 százalékra fog emelkedni (a 2016-os adatokkal számolva is több mint 420.000 autó).

A BI Intelligence jelentése alapján a 2021-ben piacra kerülő autók több mint 80 százaléka fog rendelkezni valamilyen típusú hálózati kapcsolattal, vagyis az utakon szinte lehetetlen lesz elkerülni ezeket a járműveket.

Ahhoz, hogy az egyre több egymással kommunikáló eszköz biztonságosan és stabilan működjön a jövőben is, komoly hálózatfejlesztésekre lesz szükség. Mint Király István, a Vodafone vezérigazgató-helyettese elmondta, arra számítanak, hogy a jövőben ez a trend még inkább erősödni fog.

Az autóipar az egyik szektor, ahol már ma is számos ilyen megoldással találkozhatunk, a jövőben nem csak a járműben, de a forgalomirányítás technikájában és az infrastruktúrában is egyre több egymással kommunikáló eszköz fog megjelenni.

A közlekedés forradalmának menedzselésében tud az 5G kommunikáció behozni olyan újításokat, amelyektől a hálózatba kapcsolt autózás kezelhetővé válik.

A hálózati kapcsolat teljesen új távlatokat fog nyitni a sofőrök – és a fejlesztők előtt.

Kerecsen Tamás, az NNG technológiai igazgatója szerint „a hálózati kapcsolat olyan termékeket és szolgáltatásokat tesz majd lehetővé az autókban, amelyekről eddig még álmodni sem mertünk.

Lehetőség lesz például arra, hogy a merülő elektromos autónk feltöltéséhez az autóval való, szabadszavas beszélgetés segítségével találjunk megfelelő töltőt, lefoglaltassuk azt magunknak a kocsival, majd fizessünk.

Ezt követően a töltő szomszédságában lévő kávézótól a fizetést követő néhány másodpercben kapott, aktuális kuponnal megvegyünk a kávénkat, ha odaértünk, így eltöltve az időt, amíg tölt az autó. Sőt, a naptárunkkal szinkronban lévő járművünk reggeli közben figyelmeztet arra, hogy a szokásos útvonalunkon baleset történt, dugó várható, így valamivel korábban el kellene indulnunk, vagy alternatív útvonalat lenne érdemes választanunk.”