Megmutatjuk, miket tud rólunk a Google

 

Röviden: mindent. Mikor, hol voltunk, miket kerestünk, mire kattintottunk – de szerencsére nagyjából eltakaríthatók az adatok.

Nagyjából, mert az általunk elérhető adatbázisból biztosan eltűnnek, de hogy a Google szervereiről is nyomuk vész-e, arra nem kell mérget venni.

A magánéletért aggódóknak már az is fontos, hogy az azonosítójukkal elérhető adatokat eltakaríthatják. Hiszen, ha a jelszavukat feltörik, vagy a számítógépet bekapcsolva felejtik, jószerével az egész életünk a kíváncsiskodók szeme elé kerül.

Miket tart rólunk nyilván a Google?

A többi között tételesen jegyzeteli a keresési előzményeinket a Saját tevékenységek oldalán. Visszanézhető, hogy milyen szavakra kerestünk, kattintottunk, Android mobilunkon milyen programokat indítottunk el, s milyen cikkeket olvastunk az adott napon, percre pontosan.

A keresési előzmények törlése megakadályozza, hogy a Google hirdetési hálózatait használó több millió webhely és alkalmazás az – alkalmasint nem is nyilvánosságnak szánt – érdeklődésünknek megfelelő reklámokat tegye elénk.

Az egyenkénti törléshez kattintsunk a tevékenység, az összes előzmény eltakarításához pedig a menü jobb felső sarkában látható három pöttyre.

torles

Az Idővonal az úgynevezett Helyelőzmények bekapcsolása után gyűjti össze, hogy mikor, merre jártunk.

Ha zene után kószáltunk, a Hangkeresés mutatja az előzményeket.

Finomhangoláshoz keressük fel a Fiókbeállításokat.

Bizalmas természetű keresésekre minden hangolásnál és privát mód bekapcsolásnál jobb független keresőt, például a DuckDuckGo-t használni, amely nem gyűjt, és nem oszt meg semmilyen információt a felhasználókról.